Закон і Бізнес


Перерозподіл сил на «адмінфронті»

Склад судових колегій ВАС зменшився з 5 до 3 суддів


Відтепер ВАС як суд касаційної інстанції розглядатиме справи колегіями, у складі яких має бути не менше 3 законників.

№6 (1045) 04.02—10.02.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
14216

Аби розвантажити адмінсуди, законодавець уніс зміни до Кодексу адміністративного судочинства. Зокрема, відбувся раціональний перерозподіл суддівських сил на «адмінфронті».


Хоча КАС значно молодший від інших кодифікованих нормативно-правових актів (у цьому році він святкуватиме сьомий день народження), та в питанні удосконалення він не відстає від «колег». Так, за 6,5 років зміни до КАС вносились 36 разів. Наприклад, Цивільний процесуальний кодекс (прийнятий у 2004-му) піддавався корективам 32 рази. А от Господарський процесуальний кодекс (прийнятий у 1991 ро­ці) змінювався 46 нормативно-правовими актами, якими вносилися доповнення до ГПК, вилучалися «старі» положення.

Чи не найчастіше «законодавче втручання» відчував на собі КАС у 2011-му: зміни до нього вносились 12 разів. Більшість із них мали на меті «підвищити ефективність адмінсудочинства, уточнити та вдосконалити процедури й окремі аспекти розгляду справ, запровадження більш якісного та оперативного судочинства».

Так, законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень адміністративного судочинства» від 17.11.2011 були внесені зміни, зокрема, до ст.24 «Здійснення адміністративного судочинства колегією суддів» КАС. Раніше ВАС як суд касаційної інстанції розглядав справи колегіально в складі не менше 5 володарів мантій. Відтепер кількість законників у колегії зменшилася до 3 осіб. «Перегляд судових рішень в адміністративних справах у касаційному порядку здійснюється колегією у складі не менше трьох суддів», — зазначається в кодексі.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень адміністративного судочинства» набрав чинності 31 грудня 2011 року. Відповідно до внесених змін, збори служителів Феміди ВАС затвердили «Положення про порядок формування колегій суддів у ВАС», яким визначаються засади формування колегій суддів з метою забезпечення автоматичного розподілу справ та їх розгляду.

У положенні зазначається: як судом апеляційної інстанції справи розглядаються колегіями ВАС у складі 3 законників, як судом касаційної інстанції — у складі не менше 3 суддів. Лише у разі розгляду ВАС справ як судом першої інстанції та у випадку вирішення ним питання про допуск справи до провадження у Верховному Суді колегії суддів формуються у складі 5 володарів мантій.

За словами голови ВАС Ігоря Темкіжева, такий «порядок розгляду касаційних скарг дозволить збільшити кількість розглянутих справ у ВАС та відповідно пришвидшить строки розгляду адміністративних справ».

У положенні йдеться й про те, що справи, розгляд яких відповідно до процесуального закону здійснюється колегіями в складі 3 або не менше 3 суддів, розглядаються постійними колегіями. До того ж колегія законників, що діє як суд першої чи касаційної інстанції, може ухвалою розширити свій склад за рахунок інших представників судової палати, в якій таку колегію було сформовано.

При цьому розширений склад колегії повинен становити будь-яку непарну кількість володарів мантій, більшу за номінально необхідну згідно з нормами процесуального закону. Загальна кількість розширеного складу колегії зазначається в ухвалі. А от додатко до розширеного складу колегії судді вводяться розпорядженням секретаря палати.