Закон і Бізнес


Кожен другий засуджений неповнолітній скоїв злочин повторно


Завідувач відділу Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Марина Парінова

02.02.2012 10:11
4120

Станом на 1 січня минулого року 1432 неповнолітні особи відбували покарання, пов’язані з позбавленням волі. При цьому кожен другий раніше притягувався до кримінальної відповідальності, а кожен четвертий до засудження не навчався й не працював.


«Шляхом нескладних арифметичних розрахунків можна встановити, що 4 з 5 неповнолітніх до того, як скоїти злочин, перебували в так званій групі ризику», – розповіла завідувач відділу Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Марина Парінова, відповідаючи на запитання кореспондента «ЗіБ», з чим пов'язана посилена останнім часом увага держави до неповнолітніх правопорушників.

Представник АП також додала, що кількість злочинів, скоєних неповнолітніми, залишається стабільно високою. Так, за даними Міністерства внутрішніх справ, тільки за І півріччя 2011 року ними скоєно 9408 злочинів, з них 27 умисних убивств, 946 розбоїв і пограбувань, 6630 крадіжок, а також згвалтування, шахрайства, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень тощо. За цей період до суду з обвинувальними висновками спрямовано 5982 кримінальні справи стосовно 6382 обвинувачених.

«Показовою є й кількість рецидивів. Адже, як відомо, метою кримінального покарання є не тільки кара, а й виправлення засуджених та запобігання скоєнню нових злочинів. Натомість, як я зазначала, кожен другий скоїв злочин повторно. Тобто в цих випадках мета призначення попереднього покарання досягнута не була», – пояснила Марина Парінова.

Повністю інтерв'ю завідувача відділу Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Марини Парінової читайте у найближчому номері «Закон і Бізнес».

ЗіБ