Закон і Бізнес


Апеляційна ротація

«Господарники» знайшли заміну на місце Темкіжева


№6 (1045) 04.02—10.02.2012
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
5026

Уже цього місяця Дніпропетровський апеляційний господарський суд може очолити нова людина. Рекомендацію на зайняття вакансії, яка з’явилася після переходу Ігоря Темкіжева до Вищого адміністративного суду, отримав Олександр Тупицький. Він уже має досвід як виконання адміністративних обов’язків, так і роботи в «чужому» регіоні.


Побачити всю країну

 

Якщо Вища рада юстиції затвердить кандидатуру О.Тупицького, то суд у Дніпропетровську стане вже третім, який він очолить. Уродженець Черкащини розпочав кар’єру законника у 2003 р. у Куйбишевському райсуді м.Донецька, а незабаром став його головою.

Кардинальні зміни в кар’єрі О.Тупицького почалися наприкінці 2010 р. Тоді він перейшов до Львівського апеляційного господарського суду і майже відразу був призначений очільником цієї установи. Проте попрацювати там тривалий час йому не вдалось.

У листопаді минулого року з Дніпропетровська до Києва переїхав нинішній голова ВАС І.Темкіжев і «господарникам» слід було знайти нового очільника для одного з найбільших апеляційних судів. Погляд знову впав на О.Тупицького, 11 січня Президент підписав указ про його переведення, а голова Вищого господарського суду Віктор Татьков запропонував унести кандидатуру судді до кадрового резерву (у РСГС це необхідна передумова обрання на адмінпосаду).

Оскільки члени ради не так давно вже спілкувалися з О.Тупицьким, цього разу вирішили обійтися без запитань. Адже якщо людина може керувати судом у Львові, то чому не впорається із цим у Дніпропетровську? Натомість у раді розповіли про свої враження від роботи цього очільника.

«Протягом минулого року ми проводили вивчення організації роботи судів у Львівському апеляційному окрузі. Ми відчули, що налагоджена нормальна співпраця з апеляційним судом, надається методична допомога. Олександр Миколайович побував у судах, вивчив їхні проблеми, тобто він за цей рік як організатор проявив себе дуже позитивно», — поділився враженнями голова РСГС Олександр Удовиченко.

Гарні спогади, за словами Олександра Мирутенка — представника Львівського апеляційного госпсуду в раді, залишаться про О.Тупицького і в Галичині. За словами законника, колишній очільник «вибив» у Державної судової адміністрації кошти на ремонт приміщення, й наприкінці грудня вже розпочалася робота. «Видно, що людина за рік показала конкретний результат. Нам шкода було з ним розлучатися, але життя є життя», — філософськи відзначив О.Мирутенко.

Можливо, трохи сумує через перехід і сам О.Тупицький. За рік він міг не тільки вивчити проблеми суду, а й познайомитися з колективом і обжитись на новому місці. Тепер усе доведеться починати спочатку.

 Робота вже чекає

 Ще навіть не вийшовши із зали, де працювала рада, О.Тупицький міг дізнатися, з чим йому доведеться мати справу на новому місці. Представники РСГС недавно відвідали Господарський суд Дніпропетровської області й обговорили побачене. Звісно, голова суду апеляційної інстанції не має прямого впливу на місцевий суд, але проблеми останнього даються взнаки й на вищому рівні.

Член РСГС Володимир Погребняк, котрий брав участь у поїздці, відзначив, що в цілому суд справляється зі своїми завданнями і якість роботи вища середнього рівня в країні. Разом з тим були виявлені деякі недоліки. «Нам здалося, що слід конкретизувати повноваження заступників голів суду для уникнення дублювання їхніх адміністративних повноважень», — розповів В.Погребняк.

Можна вдосконалити, на думку члена ради, і роботу органів самоврядування. Так, у суді досить часто відбуваються збори, але вони присвячені переважно формальним питанням, наприклад погодженню планів. У той же час на них не обговорюється робота конкретних суддів, які допускають найбільше помилок. Тому, на думку В.Погребняка, слід розширити перелік проблем, які обговорюватимуться на зборах.

Звісно, з такими недоліками можна впоратися, та й присутній на засіданні ради голова Господарського суду Дніпропетровської області Юрій Парусніков розповів про свій план усунення недоліків.

У той же час існують проблеми, з якими суд власними силами не впорається. За словами В.Погребняка, приміщення, в якому розміщено орган правосуддя, за своїми технічними характеристиками не відповідає основним вимогам. Так, за відсутності залів судові засідання проходять у кабінетах. І це при тому, що нині працює 38 законників, а має бути на 10 більше. Коли ж вакансії заповняться, новачків слід буде десь розмістити, а можливостей для цього немає.

«На жаль, у нас так чомусь відбувається, що в невеликих містах, наприклад у Чернівцях, суду створені чудові умови. Але іншу ситуацію можна побачити в Дніпропетровську чи Києві», — відзначив О.Удовиченко. Рада вирішила звернутися до ДСАУ з проханням посприяти в пошуках нового приміщення. Звісно, швидко вирішити цю проблему не вдасться, а тому поки що дніпропетровцям доведеться потіснитись.