Закон і Бізнес


Лутковська просить ГПУ відновити права Дениса Бугая


24.03.2014 10:31
3247

Системні порушення прав людини з боку правоохоронців, з якими боролись під час затримання активістів на Майдані Незалежності, не зникають. І найбільше вражає те, що такі порушення здійснюються співробітниками Генеральної прокуратури.


Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська направила виконуючому обов’язки Генерального прокурора України Олегу Махніцькому відкрите звернення з приводу затримання органами прокуратури та СБУ президента Асоціації правників України Дениса Бугая.

 

В.о. Генерального прокурора України
Махніцькому О.І.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Олеже Ігоровичу!

Мною за власною ініціативою відкрито провадження у справі Бугая Дениса Володимировича за такими обставинами. 21 березня 2014 року о 05 год. 15 хв. працівниками правоохоронного органу було затримано Бугая Дениса Володимировича на окремому контрольно-пропускному пункті «Київ» Державної прикордонної служби України та доставлено до Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України для вручення підозри.

Бугай Денис Володимирович є адвокатом (адвокатське свідоцтво про право зайняття адвокатською діяльністю № 2325, видане Київською міською кваліфікаційною дисциплінарною комісією адвокатури від 21.11.2005 року).

У зв'язку із цим звертаю Вашу увагу на те, що законодавство про адвокатуру містить спеціальні норми, які регламентують гарантії адвокатської діяльності та особливості здійснення затримання адвокатів.

Так, зокрема, згідно п. 12 частини 1 статті 23 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" орган або посадові особи, які затримали адвоката або застосували до нього запобіжний захід, зобов'язані негайно повідомити про це відповідну раду адвокатів регіону.

Слідчому в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України Куценку Є.І., який здійснював затримання, було достовірно відомо про те, що Д.Бугай є адвокатом, тобто особою, на яку поширюються гарантії адвокатської діяльності. Разом з тим, слідчий не повідомив Раду адвокатів м. Києва про таке затримання та оголошення йому про підозру.

Про затримання адвоката Раді адвокатів м. Києва стало відомо із засобів масової інформації.

Крім того, Бугая Д.В. було затримано на підставі ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні злочину, вчиненого ним у період часу з 2009 року по 2013 року. При цьому в протоколі затримання не наведено чітких підстав затримання Бугая Д.В. Стаття 208 КПК України передбачає можливість затримання уповноваженою особою підозрюваного лише під час вчинення злочину (замаху) або безпосередньо відразу після його вчинення. Виникає питання стосовно того, який злочин був здійснений адвокатом в аеропорту "Бориспіль", коли його фактично було затримано.

Звертаю Вашу увагу на те, що протокол про затримання Бугая Д.В. як підозрюваного у вчиненні злочину було складено лише 21 березня 2014 року о 22 год. 20 хв., тобто через 17 годин після затримання.

Крім того, в справі Д.Бугая були допущені й інші грубі порушення кримінального процесуального права, зокрема, не був повідомлений Центр безоплатної вторинної правової допомоги про затримання особи, а слідчі дії проводяться без участі адвоката, що взагалі ставить під сумнів законність будь-яких отриманих від Д.Бугая доказів та інформації.

Окремо слід звернути Вашу увагу на те, що згідно з вимогами КПК України особа, затримана без ухвали слідчого судді, не пізніше 60 годин з моменту затримання має бути звільнена або доставлена до суду для розгляду клопотання про обрання щодо неї запобіжного заходу.

В порушення вказаної вимоги Бугая Дениса Володимировича не було доставлено до суду для обрання запобіжного заходу, але й не було звільнено, що встановлено мною особисто.

Де наразі знаходиться Бугай Д.В., невідомо ні адвокатам, ні родичам, ні Уповноваженому з прав людини.

До речі, саме з такими порушеннями прав людини з боку правоохоронців ми боролись під час затримання активістів на Майдані Незалежності. На жаль, системні порушення не зникають. Найбільше вражає те, що такі порушення здійснюються співробітниками Генеральної прокуратури, яка має бути взірцем при застосуванні кримінального процесуального законодавства.

Сподіваюсь на Ваше оперативне втручання та відновлення порушених прав людини Бугая Д.В. та недопущення подібних порушень в подальшій діяльності органів прокуратури.

З повагою
Валерія Лутковська

Закон і Бізнес