Закон і Бізнес


Твереза влада

Парламентарі Чехії відмовилися від спиртного на роботі


Можливо, заборона на вживання спиртних напоїв для високопосадовців дозволить багатьом країнам просунутися в розвитку й на міжнародній арені.

№12 (1154) 21.03—27.03.2014
3069

Депутатів нижньої палати парламенту Чехії посадили на сухий пайок. У барах і ресторанах парламенту заборонили торгівлю спиртними напоями, в тому числі й пивом, в робочі години.


Рішення затвердив спікер парламенту Ян Гамачек, соціал-демократ за партійною приналежністю.

Чехія посідає перше місце на планеті за споживанням пива на душу населення. Однак прийняти радикальне рішення спікера й парламентарів спонукало не піклування про здоров’я співвітчизників, а елементарна тривога за ефективність роботи парламенту.

Ян Гамачек упевнений, що вживання спиртного під час засідань негативно позначається на роботі парламентарів. Його також турбує імідж чеських законодавців і урядовців за кордоном, неабияк зіпсований президентом Мілошем Земаном, якого вже не раз фотографували в стані алкогольного сп’яніння під час офіційних заходів, пише The Times.

М.Земан, до речі, став автором крилатого вислову, вже внесеного до словника фразеологізмів чеської мови. Свою скандальну поведінку під час одного з офіційних заходів, на якому він був напідпитку, М.Земан пояснив тим, що «підхопив вірус». Зараз чехи перед тим, як піти в п’ятницю ввечері в бар чи ресторан, часто кажуть: «Пішли підхопимо вірус!»

Я.Гамачек також пояснив своє розпорядження бажанням стерти ще одну відмінність між законодавцями й представниками інших професій, яким заборонено пити на роботі.