Закон і Бізнес


Карпачовій знайшли заміну: список претендентів


Український омбудсмен Ніна Карпачова більше зайнята підготовкою щорічної доповіді про стан та дотримання прав людини в Україні, аніж "передвиборною гонкою"

30.01.2012 10:50
2929

У країні почалася боротьба за посаду омбудсмена – повноваження чинного уповноваженого, Ніни Карпачової, закінчуються 7 лютого. Уже відомі кілька кандидатів, які претендують на її посаду.


На посаду омбудсмена будуть претендувати Геннадій Васильєв, Катерина Левченко, Валерія Лутковська та Сергій Головатий. Крім того, Українська Гельсінська спілка з прав людини висунула на цю посаду кандидатуру голови спілки Євгена Захарова, пише «Комерсант-України».

На посаду омбудсмена Карпачова обиралася тричі – в 1998, 2003 і 2007 роках. Відповідно до закону «Про уповноваженого з прав людини», омбудсмен обирається Радою кожні п'ять років. Кандидатуру на цю посаду може внести на розгляд парламенту його спікер або 113 народних депутатів. Цю посаду не можуть займати громадяни, які мають судимість, її не можна поєднувати з державною службою і членством у політичній партії. Роботу омбудсмена забезпечує його секретаріат і регіональні представництва. Фінансування вказується окремим рядком в бюджеті, зокрема, в 2011 році воно склало 22,97 млн грн.

Правозахисник Євген Захаров оцінює свої шанси як невисокі. Водночас, на його думку, парламент не підтримає і кандидатуру Карпачової: «Її діяльність була малоефективною, омбудсмен могла б гостріше реагувати на порушення прав людини, активніше залучати міжнародну спільноту. Але для влади навіть її слабка критика виявилася неприйнятною. Гадаю, голосувати будуть за максимально лояльного до влади кандидата».

Претендувати на посаду уповноваженого з прав людини будуть також колишній генеральний прокурор (2003-2004), народний депутат Геннадій Васильєв, народний депутат Сергій Головатий (обидва – Партія регіонів), президент Міжнародного правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко і урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська. У той же час поки ніхто з них відкрито не заявив про свої претензії на цю посаду.

Сама Ніна Карпачова не дала однозначної відповіді на питання про те, чи буде вона висуватися на пост омбудсмена учетверте. «Поки що я зайнята підготовкою щорічної доповіді про стан та дотримання прав людини в Україні, який представлю в парламенті на початку лютого. Про вибори-перевибори я не думаю », – заявила виданню уповноважений з прав людини.