Закон і Бізнес


Адвокат — право, а не обов’язок

Обмеження кількості захисників у новому КПК не суперечить міжнародним стандартам


Європейські експерти знайшли спільну мову з авторами проекту КПК.

№5 (1044) 28.01—03.02.2012
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
7077

Закордонні юристи та дипломати позитивно оцінюють підготовлений проект Кримінального процесуального кодексу. Не викликають у них зауважень навіть неоднозначно оцінені в нас положення, як, наприклад, право відмовлятися від адвоката. Євроексперти нагадують, що кожен має право захищати себе самостійно й кодекс передбачає достатньо норм, які дозволять довести свою правоту.


Офіційна підтримка

 Під час круглого столу «Презентація та обговорення проекту Кримінального процесуального кодексу України крізь призму експертного висновку Ради Європи», організованого Радою Європи й Адміністрацією Президента в рамках спільної програми ЄС і РЄ «Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю», журналісти мали змогу поспілкуватись із закордонними фахівцями, котрі працювали над аналізом унесеного до парламенту проекту КПК.

Голова офісу Ради Європи в нашій країні Владімір Рістовскі переконаний, що новий кодекс посилить забезпечення прав людини. Він нагадав, що висновок РЄ щодо проекту КПК було надіслано ще на початку листопада минулого року. Після цього відбулися два етапи консультацій — спочатку в Страсбурзі, а потім у Києві. Покращити норми кодексу, за його словами, мав і круглий стіл.

Позитивно оцінює проект і керівник представництва ЄС в Україні Жозе-Мануель-Пінту Тейшейра. Дипломат сподівається, що парламент ухвалить новий КПК вже найближчим часом. «Приведення українського кримінального судочинства до європейських стандартів не може не вітатися євроспільнотою», — наголосив він.

Звісно, журналістів найбільше цікавили спірні положення проекту. Наприклад, обмеження кількості адвокатів, присутніх на судовому засіданні. Однак експерт РЄ Лорена Бахмайєр проблеми в цій нормі не вбачає. «Обвинувачений має право найняти стільки адвокатів, скільки захоче, але їх присутність у залі судового засідання може бути обмежена», — наголосила вона. За словами експерта, якщо на засідання прийде 10 захисників, то вони можуть просто не поміститись у приміщенні.

Підтримує таку точку зору й радник глави держави — керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов. «Це обмеження встановлене для того, щоб не затягувати судовий процес і кримінальне провадження. Ми вважаємо, що 5 адвокатів достатньо, щоб представити будь-яку людину», — пояснив він.

 Захист чи самозахист?

 Ще одна норма, з якою не погоджу­ються в адвокатських колах, — мож­ливість підозрюваного відмовитись від послуг професійного захисника на ранній стадії процесу без присутності самого адвоката. На думку деяких юристів, це положення призведе до того, що слідчі примушуватимуть громадян відмовлятися від адвоката, а це, у свою чергу, дозволить вибивати показання.

На захист запропонованої норми виступив експерт РЄ Ерік Сванідзе. «Я не думаю, що всіх затриманих слід змушувати користуватися послугами адвокатів. У законодавстві багатьох  країн світу існує можливість для затриманого відмовитися від захисника», — пояснив він свою позицію. Значно важливіше, на думку експерта, те, що новий КПК прописує ряд положень, які мають захистити підозрюваного. Наприклад, судовий контроль за триманням під вартою, доступ до лікаря, вдосконалення системи реєстрації затриманих.

За словами А.Портнова, після прий­няття КПК тортури й тиск на підозрюваного стануть просто безглуздими, адже відповідно до проекту докази оцінює безпосередньо суд. «Навіть якщо підозрюваного змусять зізнатися, суд не зможе спиратися в обвинувальному вироку на такі докази, не дослідивши їх», — додала Л.Бахмайєр.

Однак усі розуміють, що самого лише прийняття КПК недостатньо — потрібно працювати над іншими аспектами кримінального процесу. За словами Ж.-М.-П.Тейшейри, передусім слід звернути увагу на вдосконалення культури кримінального судочинства.

До подальших реформ готуються і в Адміністрації Президента. «На черзі в нас закони про адвокатуру і прокуратуру, які мають доповнити ту систему й ідеологію, яка викладена в КПК. Одночасно із цим ми будемо напрацьовувати новий закон про кримінальні проступки», — пообіцяв А.Портнов. Радник глави держави визнав, що паралельно займатися реформами у всіх цих галузях дуже складно, адже новації мають бути збалансовані. Та, незважаючи на це, можна сподіватися, що вже найближчим часом у парламенті з’являться наступні проекти.