Закон і Бізнес


Потрійне звільнення

ВРЮ вирішила залишити херсонський суд без половини складу


Аргументи представників Генічеського райсуду Херсонської області виявились слабким захистом перед численними обвинуваченнями.

№5 (1044) 28.01—03.02.2012
3133

Під час чергового засідання Вищої ради юстиції представники цього органу врешті поставили крапку у вирішенні долі херсонських законників, однак не на їхню користь: унесли подання про звільнення відразу трьох суддів. Таким чином, якщо їх позбавлять мантій, Генічеський райсуд Херсонської області, в якому працює семеро законників, залишиться майже без половини складу.


Поповнення рядів

 На черговому засіданні ВРЮ до представників колегіального органу приєднався новообраний Голова Верховного Суду Петро Пилипчук, який входить до складу Ради за посадою. Останній склав присягу члена ВРЮ 12 січня цього року. Володимир Колесниченко привітав нового колегу та вручив йому нагрудний знак члена ВРЮ. Побажавши П.Пилипчуку плідної праці, члени колегіального органу поринули у звичну роботу.

Для чергової групи претендентів на суддівські посади, котрих рекомендувала кваліфкомісія, співбесіда у ВРЮ виявилася вдалою. Знайти спільну мову з членами Ради змогли 69 кандидатів. Хоча не обійшлося й без зауважень до окремих осіб, а точніше, до їхніх рефератів. Попри високий бал за кваліфіспит, не всім охочим одягти мантію вдалося на такому ж рівні справитися з рефератом, а тому знову лунали претензії щодо письмових робіт. Утім, недоліки рефератів більшість кандидатів виправила усно, відповідаючи на запитання.

Крім того, ВРЮ подарувала другий шанс Владлені Сусловій, яка претендувала на посаду судді Господарського суду Харківської області, та Юлії Карпінській, котра претендувала на вакансію у Вінницькому райсуді Він­ницької області.

Як повідомляв «ЗіБ», цим двом кандидатам ВРЮ на попередніх засіданнях відмовила у внесенні подання про призначення на посади. Непрохідним бар’єром для претенденток виявився реферат та невдала співбесіда. Очевидно, пройшовши такий довгий шлях, жінки вирішили не миритися з поразкою, а переконати ВРЮ змінити своє рішення. Вони звернулися до колегіального органу із заявами, в яких прохали про повторний розгляд своїх кандидатур. Зокрема, В.Суслова вказала, що під час невдалої співбесіди була на лікарняному й погано себе почувала, тому не змогла дати правильні відповіді. У підсумку ВРЮ вирішила повернутися до розгляду цих кандидатур.

Також колегіальний орган, розглянувши подання відповідних рад суддів, призначив ряд законників на адмінпосади. Зокрема, в Новогродівському міському суді Донецької області головуватиме Олександр Пархоменко, в Суворовському райсуді м.Одеси — Микола Погрібний. Крісло очільника Господарського суду Кіровоградської області займе Володимир Балик, а Господарського суду Полтавської області — Валерій Ціленко.

 «Арсенал» порушень

 У цілому більшості претендентів як на суддівські посади, так і на адміністративні пощастило переконати ВРЮ у своїх благих намірах.

Чого не скажеш про трьох володарів мантій, які опинилися за крок до їх позбавлення. Йдеться про суддів Генічеського райсуду Херсонської області Юрія Стребкова, Олександра Шкіндера та Олександра Волвенка, стосовно яких була внесена пропозиція про звільнення за порушення присяги. Автор такої ініціативи, член ВРЮ Володимир Висоцький за результатами перевірки дійшов висновку, що в діях останніх є ознаки порушення присяги.

Це вже не перша перевірка, що відбувалася в суді. Раніше туди навідувалася рада суддів, представники ДСАУ та інші посадовці. Фактично всі залишали суд з негативними враженнями. Зокрема, за словами В.Висоцького, в «арсеналі» порушень законників — неявка на роботу понад місяць без поважних причин, неповага до колег, численні відмови брати справи до свого провадження, що призвело до нерівномірного навантаження в суді, нехтування правами громадян. І цей перелік, як наголосив доповідач, можна продовжувати.

За словами голови ВРЮ, ситуація в суді катастрофічна. «Люди взагалі перестали вірити, що така установа існує. Надходять численні скарги на адресу керівництва суду», — наголосив В.Колесниченко.

На своє виправдання судді категорично заперечували всі претензії, мовляв, ці відомості неправдиві, а перевірки — необ’єктивні. «За основу беруться самі слова, не підкріплені фактами» — переконував Ю.Стребков. У залі ВРЮ розгорілася гостра дискусія. Фактично на кожне запитання членів Ради відповідь суддів зводилася до того, що обвинувачення на їхню адресу — це наслідки конфлікту, що виник після вказівок голови Апеляційного суду Херсонської області. Як переконували судді, останній наказав їм діяти у відповідності з його розпорядженнями. Натомість законники заперечили, мовляв, чинитимуть згідно із законом. І відтоді, за словами останніх, їх намагаються позбавити мантій. Натомість, зазначив В.Колесниченко, конфлікт у суді призвів до того, що служителі Феміди усунулися від виконання свого прямого обов’язку — здійснення правосуддя.

«Ніякої катастрофи в суді немає. Справи розглядаються відповідно до закону. Перед вами чесні судді», — запевняв О.Шкіндер.

Проте переконати членів ВРЮ у своїй сумлінності суддям не вдалося. Порадившись за зачиненими дверима, колегіальний орган проголосував за внесення подання про їх звільнення.