Закон і Бізнес


Судові засідання замінять відеоконференціями


27.01.2012 12:22
3183

Народні депутати Валерій Писаренко і Володимир Пилипенко запропонували технічно модернізувати судовий процес і дати можливість суддям розглядати справи у режимі відеоконференцій.


Відповідний проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції» зареєстрований у Верховній Раді за №9753. Документом передбачається коригування окремих положень Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України.

Згідно з проектом суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника процесу матиме право постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції. У такій ухвалі визначатиметься суд, який має забезпечити участь особи у судовому засіданні у режимі відеоконференції.

Копія вказаної ухвали надсилатиметься до суду, який буде зобов’язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції.

Використання у судовому засіданні технічних засобів і технологій повинно забезпечувати належну якість зображення і звуку. Згідно положень проекту №9753 учасникам процесу повинна бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити питання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов’язки, передбачені процесуальними кодексами.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуватиметься судом за допомогою технічних засобів відеозапису.

Як вважають автори законодавчої ініціативи, така технічна революція дозволить вирішити проблему затягування судового розгляду справ у зв'язку з неможливістю того чи іншого учасника процесу прибути до зали судового засідання.

 «Прийняття цього закону дозволить не затягувати судовий процес у зв'язку з неможливістю того чи іншого учасника процесу прибути до зали судового засідання, - повідомив "ЗіБ" народний депутат Валерій Писаренко. - Ефективність системи відеоконферецзв’язку доведена успішним досвідом інших країн. Наприклад, в Росії така система працює вже більше 10 років. Технічні нововведення дозволять економити як кошти бюджету, так і кошти пересічних громадян».

Закон і Бізнес