Закон і Бізнес


Приходьте, пані, в суд


№5 (1044) 28.01—03.02.2012
3207

У британських храмах Феміди дуже мало жінок і представників етнічних меншин, і їх кількість збільшується дуже повільно, заявив глава британського Мін’юсту Кеннет Кларк.


Британському суду потрібні різні кадри, хоча при відборі як і раніше повинен враховуватися перш за все професіоналізм, переконаний міністр. При цьому Лондон не збирається орієнтуватися на «шокуючий досвід» Вашингтона, де процес відбору суддів перетворюється на аналіз суспільної позиції та особистого життя кандидата, цитує слова К.Кларка The Guardian.

Представники міністерства стараються, щоб у судах діяла ст.159 закону про рівність 2010 року, згідно з якою з двох кандидатів з однаковим рівнем професіоналізму роботодавець може вибрати представника тієї групи, яка найменше представлена у складі персоналу.

На Туманному Альбіоні суд як і раніше залишається сферою, де переважна більшість співробітників — чоловіки. За словами представника Мін’юсту, вирівнювання кількості чоловіків і жінок у суді затягнулося в часі.

«Необхідно якось прискорити процес. І проблема не тільки в процедурі призначення на посаду. Проблема полягає в кар’єрному зростанні», — відзначив К.Кларк. При тому, що на юридичні спеціальності до вузів вступає порівну чоловіків і жінок, украй мало представниць слабкої статі здатні витримати «люту конкуренцію», коли необхідно робити кар’єру, вважають у міністерстві.

Це відомство і ряд британських юридичних асоціацій останнім часом приділяють усе більше уваги різноманітності кадрів не тільки серед суддів, а й серед представників інших юридичних спеціальностей. Проте тенденції в різних сферах права однакові.

Так, дослідження, проведене британською Асоціацією барристерів продемонструвало, що кількість жінок-барристерів збільшується дуже повільно. Якщо у 2006-му вони становили 33,4% від загальної кількості фахівців, то у 2010-му — 34,8%. Що стосується етнічних меншин, то тут пропорції також змінюються повільно. У 2006-му представники етнічних меншин становили 9,6% від загальної кількості барристерів, у 2010-му — 10,2%.