Закон і Бізнес


Іран вирішив позбавитися долару


№4 (1043) 21.01—27.01.2012
2939

Влада Ірану знайшла оригінальний спосіб боротьби з валютною кризою, що розгортається в країні на тлі посилення міжнародних санкцій, — заборонили використовувати слово «долар» в СМС.


Разом з традиційними інтервенціями центробанк і обмеженням продажу іноземної валюти, громадянам тепер заборонено згадувати ненависні долари. Правда, поки що ця заборона діє негласно й стосується тільки коротких текстових повідомлень, (СМС).

Місцеві жителі сьогодні з подивом виявили, що СМС, які містять слова «долар» та «іноземна валюта», просто не доходять до адресатів. При цьому ті ж самі повідомлення, але без указаних слів, чудово доставляються з телефону на телефон.

Проблеми з валютою в Ірані розпочалися на початку цього року. Так, на минулому тижні курс іранського ріала втратив 20% у порівнянні з доларом — і це не дивлячись на інтервенції в розмірі $200 млн, проведені на торгах4 січня місцевим ЦБ. Цих заходів було вжито після провалу курсу місцевої валюти з 13,5 тис. ріалів до 18 тис. ріалів за долар, що змусило ЦБ втрутитися і встановити фіксований курс американської валюти на рівні 14 тис. ріалів. Одночасно для громадян було вдвічі знижено ліміт купівлі наявних доларів при виїзді за кордон — до $1 тис.

Влада Ірану стверджує, що причин для ослаблення курсу немає, а ті коливання, які відбуваються, є наслідком психологічного тиску на учасників ринку. Серед факторів, що знижують курс ріала, називають загострення ситуації навколо країни й посилення міжнародних санкцій. Проте в Тегерані запевняють, що ці чинники або зовсім не впливають на економіку країни, або їх вплив дуже обмежений.