Закон і Бізнес


Квартирне питання

У ДПІ розповіли, як нараховується податок на нерухомість і хто його має сплачувати


Вже цього року громадяни, яким належать великі за площею квартири або будинки, мають готуватись до додаткових витрат.

№9 (1151) 28.02—06.03.2014
4238

Цього року українці сплачуватимуть податок на нерухомість, введення якого в дію раніше відкладалось. За яку саме нерухомість його слід сплачувати, на які пільги можуть розраховувати громадяни, «ЗіБ» пояснили у Державній податковій інспекції в Печерському районі ГУ Міндоходів у м.Києві.


Хто платить?

Як відзначають податківці, відповідно до пп.265.1.1 п.265.1 ст.265 Податкового кодексу платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

Підпунктом 265.1.2 п.265.1 ст.265 ПК визначено платників податку в разі перебування об’єктів житлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб таким чином:

• якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

• якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

• якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

За що не платимо?

Відповідно до пп.265.3.1 п.265.3 ст.265 ПК базою оподаткування є житлова площа об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його часток. Пунктом 265.4 ст.265 кодексу передбачено пільги із сплати податку на нерухомість. Так, база оподаткування об’єкта чи об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи — платника податку, зменшується:

• для квартири чи квартир незалежно від їх кількості — на 120 м2;

• для житлового будинку чи будинків незалежно від їх кількості — на 250 м2;

• для різних видів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири та житлового будинку, у тому числі їх часток), — на 370 м2.

Таке зменшення передбачено один раз за кожний базовий податковий (звітний) період. Пільги із сплати податку не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів, тобто у підприємницькій діяльності або здаються в оренду, лізинг.

Міські, селищні та сільські ради можуть установлювати додаткові пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності релігійних організацій.

Порядок обчислення сум податку

Податківці звертають увагу, що відповідно до пп.265.7.5 п.265.7 ст.265 ПК платники податку — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають органу контролю за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.46 кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо нововведеного об’єкта житлової нерухомості декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт.

Згідно з пп.265.7.1 п.265.7 ст.265 ПК обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування, які перебувають у власності ФО, здійснюється органом контролю за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості у такому порядку:

• за наявності у власності платника податку одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється виходячи із бази оподаткування, зменшеної відповідно до пп.«а» або «б» пп.265.4.1 п.265.4 ст.265, та відповідної ставки податку;

• за наявності у власності платника податку більше одного об’єкта житлової нерухомості одного виду, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної житлової площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до пп.«а» або «б» пп.265.4.1 п.265.4 ст.265, та відповідної ставки податку;

• за наявності у власності платника податку об’єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної житлової площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до п.«в» пп.265.4.1 п.265.4 ст.265, та відповідної ставки податку;

• сума податку, обчислена з урахуванням пп.2 і 3 цього підпункту, розподіляється органом контролю пропорційно до питомої ваги житлової площі кожного з об’єктів житлової нерухомості.

Підпунктом 265.7.2 п.265.7 ст.265 ПК визначено, що податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку, обчисленого згідно з пп.265.7.1 п.265.7 ст.265, та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової нерухомості, надсилаються платнику податку органом контролю за місцем його податкової адреси до 1 липня.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової нерухомості податок сплачується фізичною особою — платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Орган контролю надсилає податкове повідомлення-рішення зазначеному власнику після отримання інформації про виникнення права власності на такий об’єкт.

Пунктом 265.8 ст.265 ПК визначено порядок обчислення сум податку в разі зміни власника об’єкта оподаткування. У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника — починаючи з місяця, в якому виникло право власності. Орган контролю надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.