Закон і Бізнес


Журналіст інсценував напад на себе


№1 (1040) 06.01—13.01.2012
2779

Прокуратура м.Києва затвердила обвинувальний висновок та скерувала до суду кримінальну справу, яка розслідувалась СУ ГУ МВС України в м.Києві, за обвинуваченням одного з журналістів інформаційного порталу «Обозреватель» у завідомо неправдивому повідомленні про вчинення злочину із штучним створенням доказів обвинувачення (ч.2 ст.383 КК).


За інформацією деяких ЗМІ, у ніч з 12 на 13 липня автомобіль журналіста «Обозревателя» Анатолія Ш. обстріляли невідомі. Прокуратурою тоді було порушено кримінальну справу за фактом замаху на вбивство, хоча журналіст спочатку нібито відмовлявся подавати заяву в міліцію, але згодом про посягання на своє життя він надав завідомо неправдиве повідомлення до органів внутрішніх справ, на підставі якого 13.07.2011 р. було порушено кримінальну справу за ч.1 ст.15, ч.1 ст.115 КК. Однак, як з’ясувалося в ході розслідування, обвинувачений зімітував вчинення злочину, якого насправді не було. До речі, санкція ч.2 ст.383 КК передбачає доволі серйозне максимальне покарання — 5 років позбавлення волі. Наразі з журналіста взято підписку про невиїзд.

До речі, це вже друга кримінальна справа, порушена проти Анатолія Ш. На ще одній підписці про невиїзд журналіст перебуває з весни, після того, як проти нього Шевченківським рай­управлінням міліції було порушено кримінальну справу за хуліганство в МсDonald’s, коли журналіст застосував зброю у конфлікті з одним із відвідувачів фаст-фуду.

Нагадаємо, що Віктор Янукович особисто дав доручення Генпрокурору Віктору Пшонці та міністру внутрішніх справ Анатолію Могильову в найкоротші строки всебічно, повно та об’єктивно провести розслідування в кримінальних справах щодо збройного нападу на кореспондента інтернет-видання «Обозреватель».