Закон і Бізнес


Жінки вибирають!


№9 (1151) 28.02—06.03.2014
2667

У Саудівській Аравії з’явилася перша в історії країни жінка — головний редактор. За словами попередника, причиною того, що посаду посіла саме вона, є не стать, а винятково професійні якості.


Сомайя Джабарті очолила англомовне видання Saudi Gazette. Як повідомив попередній головний редактор видання Халед Алмаєєна, С.Джабарті пропрацювала під його керівництвом 13 років і займала останнім часом посаду заступника головного редактора. У Саудівській Аравії багато професій для жінок закрито. Так, тільки в 2013 році вони домоглися права працювати адвокатами і створювати власні юридичні фірми, а до цього могли бути тільки консультантами.

Слід зазначити, що, крім права на вільний вибір професії, жінки в цій східній країні обмежені і в багатьох інших правах. Так, вони фактично не можуть керувати автомобілем (хоча прямої заборони на це не існує): у самій Саудівській Аравії права жінкам не видають, а їздити з посвідченням іншої країни заборонено. Також їм заборонено відвідувати держустанови без супроводу близького родича — чоловіка. Крім того, вони повинні отримувати у чоловіків спеціальні дозволи на подорожі, здобуття освіти, працевлаштування або хірургічну операцію.

Тривалий час жінкам було заборонено голосувати та балотуватися на місцевих виборах. Це право вони отримали тільки у 2011 році.