Закон і Бізнес


«Вільний» стан


№9 (1151) 28.02—06.03.2014
2811

У Білорусі співробітників правоохоронних органів і військовослужбовців можуть звільнити від відповідальності за застосування зброї в період дії воєнного стану. Відповідний законопроект розглядає парламент республіки, повідомляє TUT.BY


Згідно з документом до закону про воєнний стан введено нову статтю, якою передбачено, що «військовослужбовці і співробітники воєнізованих організацій, які залучаються для забезпечення режиму воєнного стану, мають право на обгрунтований професійний ризик. Завдання ними шкоди за обгрунтованому професійному ризику не є правопорушенням».

Законопроект доповнено ще однією нормою, яка «обмежує або призупиняє роботу засобів масової інформації в період воєнного стану, за винятком тих, перелік яких визначає Міністерство інформації Республіки Білорусь» (у нинішній версії документа мова йде тільки про попередню цензуру ЗМІ). Крім цього, пропонується дозволити силовикам прослуховувати під час дії воєнного стану телефонні розмови без санкції прокурора, чого немає в чинному законі.

До парламенту законопроект було внесено ще 9.12.2013, проте ЗМІ звернули на нього увагу у зв’язку з останніми подіями в Україні. На думку деяких спостерігачів, нова версія закону про воєнний стан з’явилася «у зв’язку з антиурядовими акціями і масовими безладами в Україні». Як вважає координатор кампанії «За альтернативну цивільну службу в Білорусі» Михайло Пашкевіч, «цей документ указує на зростання недовіри влади до власного населення».

Водночас заступник керівника правозахисного центру «Вясна» Валентин Стефанович заявив, що не вбачає в цьому законі «нічого принципово нового для білорусів». «Ось є президент, він дає наказ, що в даному конкретному випадку ви зобов’язані застосувати вогнепальну зброю. Згідно з новими змінами ви ще й не несете відповідальності за це, тому що це було зумовлено низкою чинників на зразок професійного ризику тощо. Це перекладає відповідальність за можливі негативні наслідки на президента. Нічого нового я тут не бачу», — відзначив він.

Чинний закон про воєнний стан було прийнято в Білорусі в 2003 році. У 2008 і 2009-му до нього внесено незначні зміни.