Закон і Бізнес


Ціна недбалості

Керівників відомств штрафуватимуть за незареєстровані акти


№1 (1040) 06.01—13.01.2012
3137

З 5 січня цього року за нереєстрацію та застосування незареєстрованих нормативно-правових актів Мін’юст складатиме протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності керівників органів влади. При цьому штрафи чиновникам доведеться платити з власної кишені.


Міністр юстиції Олександр Лавринович підписав наказ, яким затвердив Інструкцію з оформлення протоколів про відповідні адміністративні правопорушення. Як пояснив очільник міністерства, наказ видано на виконання ст.18841 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка набирає чинності з 5 січня 2012 року.

Новаціями встановлено, що неподання і несвоєчасне подання для державної реєстрації нормативно-правових актів, які підлягають цій процедурі, направлення на виконання нормативно-правових актів, що не пройшли державної реєстрації та не опубліковані в установленому законом порядку, а також надіслання для виконання вказівок, роз’яснень у будь-якій формі, що встановлюють правові норми, тягнуть за собою накладення штрафу на керівників органів.

Згідно з положеннями кодексу на керівника накладатиметься штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510—850 грн.). У разі вчинення посадовою особою кількох окремих правопорушень протоколи складатимуться щодо кожного з них.

За словами О.Лавриновича, персональна відповідальність керівників органів державної влади за застосування незареєстрованих нормативно-правових актів має покласти край неправовій ситуації, яка існує протягом багатьох років. Статистика органів юстиції свідчить: щороку від 5 до 20% нормативно-правових актів, які підлягають державній реєстрації, на неї не подаються та застосовуються незаконно.