Закон і Бізнес


Імідж працює на результат


Члени ВККС упевнені: суддя має бути компетентним юристом і людиною високих моральних принципів

№1 (1040) 06.01—13.01.2012
3376

Скарги, які надходять на суддів до кваліфкомісії, можуть вплинути на кар’єру. Члени ВККС ураховують цей показник, розглядаючи матеріали щодо надання рекомендацій. Якщо на служителя Феміди скаржилися більше ніж двічі, скоріше за все, йому доведеться надавати пояснення під час засідання. Наприкінці грудня для декого з законників це стало несподіванкою, але більшість фахівців все ж отримали довгоочікувані рекомендації.


настрої, однак це не врятувало їх від каверзних запитань. Судді мали знати, в чому полягає сутність принципу диспозитивності, розповісти про межі та строки розгляду цивільних справ апеляційним судом. Далеко не всі законники, незважаючи на свій п’ятирічний стаж і безстроковий термін, відповідали вір­но. Найбільш освіченими виявились не ті, хто захистив дисертації, а ті, хто пройшов шлях від секретаря суду до судді, обраного безстроково. Теорію переміг досвід.

Однак, незважаючи на прогалини в фаховій підготовці, всі шість претендентів на посади суддів адміністративних судів були рекомендовані членами кваліфкомісії.

Наступними в черзі за схваленням були кандидати на обрання безстроково. Три з чотирьох молодих спеціалістів отримали відповідні рекомендації, а от розгляд матеріалів стосовно Іллі Кравченка поки що відклали. Проти цього законника порушено кримінальну справу, відбувається допит свідків. Його обвинувачують за ст.368 КК («Одержання хабара»). У декого з членів кваліфкомісії закралися сумніви щодо того, чи має І.Кравченко моральне право претендувати на обрання суддею безстроково. На що сам кандидат відповів: «Я абсолютно непричетний до правопорушення, моє сумління чисте, крім того, на мене поширюється дія презумпції невинуватості».

Проте це не розвіяло сумніви членів ВККС. Надання рекомендацій підслідному судді відклали на невизначений термін.

Найбільше кваліфкомісію цікавила характеристика претендентів, якість їхньої роботи, наявність чи відсутність дисциплінарних стягнень. Три останні кандидати відповідали всім вимогам, тому отримали свої «перепустки» до безстрокових суддівських повноважень і настанову від голови ВККС Ігоря Самсіна : «Будьте принциповими!».

Після цього в двері зали засідань увійшли судді, які хотіли змінити географію своєї роботи в межах п’ятирічного строку, але виявилося, що не все так просто — причини такої рокіровки мають бути більш ніж поважними. Президент вже не раз відхиляв прохання про переведення, незважаючи на рекомендації членів ВККС. Тому до охочих змінити місце роботи цього разу комісія придивлялась дуже уважно, із шести кандидатів пощастило лише трьом.

Такі причини, як віддаленість від місця роботи та сімейні обставини комісію не переконали. «Всі ці проблеми не виникли раптово і ви знали, на що йдете, погоджуючись працювати суддею саме в цьому конкретному місці», — сказав Володимир Віхров. Відмовили й тим, у кого не склалися стосунки з керівництвом. Члени комісії визнали конфліктність обтяжуючою обставиною, тому дали таким особам шанс поліпшити мікроклімат на старому робочому місці.

І хоча в кожному випадку члени комісії застосовують індивідуальний підхід, є кілька загальних правил. На позитивний результат впливають відвертість і гарна репутація судді, а кар’єризм та амбітність насторожують ВККС. Якщо є ще й скарги, то імідж працює не на користь кандидатів.