Закон і Бізнес


Подалі від мантії

або Чому столичний суддя, відсторонений від посади, продовжував розглядати справи


№7 (1149) 14.02—20.02.2014
МАЙЯ БАЙРАК
4128

Вищу кваліфікаційну комісію суддів занепокоїв факт, який виявили під час засідання, де вирішувалося питання щодо клопотань Генерального прокурора. Останні стосувалися відсторонення суддів від посад.


Ішлося, зокрема, про суддів Солом’янського районного суду м.Києва, імена яких неодноразово лунали на засіданнях ВККС і навіть з’являлися у ЗМІ. Укотре Генпрокурор подав клопотання про відсторонення Алли Демидовської та Андрія Макухи від посад у зв’язку з притягненням їх до кримінальної відповідальності. Зрештою, об’єднує суддів не лише спільне місце роботи та причина відсторонення, а, власне, і справа, в якій вони обидва фігурують.

Незважаючи на те що зазначене питання розглядається втретє, А.Демидовська на засідання ВККС завітала вперше. Проте члени комісії доповідали матеріали справи вже кілька разів, тому цього разу зупинилися лише на окремих фактах. «У клопотанні вказується, що А.Демидовській вручено повідомлення про підозру в скоєнні злочину за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу», — нагадав член ВККС Вік­тор Мікулін.

Раніше у зв’язку з цією справою законницю відсторонювали на 2 місяці. Проте, як стверджував представник Генпрокуратури В’ячеслав Гецко, «сьогодні є всі підстави для повторного відсторонення, бо досі тривають слідчі дії, і застереження, які були стосовно судді, так само мають місце».

«А чи проводилися якісь слідчі дії, поки ви не здійснювали правосуддя?» — поцікавився в А.Демидовської В.Мікулін. На що законниця спочатку не могла відповісти конкретно, лише заявила: «Мене підозрюють у кримінальному провадженні, якого не існує!»

Після зауваження заступника голови ВККС Миколи Пінчука, що «комісія не є судовою інстанцією», А.Демидовська все ж таки повідомила, що ніякі слідчі дії не проводилися.

Певно, ця відповідь задовольнила ВККС, оскільки жодного додаткового запитання судді більше не поставили.

Тож після обговорення в нарадчій кімнаті комісія вирішила задовольнити клопотання Генпрокурора і відсторонити суддю ще на 2 місяці.

Такий же «вердикт» ВККС отримав і колега А.Демидовської А.Макуха. «Не додам нічого нового», — почав доповідати матеріали М.Пінчук, коли суддя зайшов до зали засідань.

«У клопотанні Генпрокурор знову ставить питання про відсторонення від посади А.Макухи. Обставини комісії вже відомі, тому що розглядаємо це питання не вперше», — зауважив М.Пінчук і поцікавився, що з цього приводу скаже сам суддя. «А що я можу сказати? Хотів би лише запитати у представника Генпрокуратури, коли справа завершиться? Уже 10 місяців розслідується! Слідчі змінюються...» — не стримував емоцій А.Макуха.

«Але ж, певно, нині ви не можете вершити правосуддя...» — припустив М.Пінчук, звертаючись до судді.

Останній не заперечував, але продовжував відстоювати себе: «Прошу зауважити, що за ці 10 місяців мені ніхто не заявив відводу, а я розглянув досить багато справ».

«Ви — слідчий суддя і маєте незавершені справи. Невже ви продовжуєте їх розглядати?» — запитав один із членів комісії.

«Так, але якщо сьогодні ви мене відстороните, то я їх передам колегам», — уже стриманіше відповів А.Макуха, напевне, усвідомлюючи, що згідно із законом не мав права цього робити.

Члена комісії Галину Колеснік обурив той факт, що суддя продовжує слухати справи. «Ви ж не маєте права!» — наголосила вона.

«Та слухав справи лише із 18 січня цього року... — пояснював А.Макуха. — Термін мого відсторонення від посади закінчився 17 січня цього року, тож із 18 січня автоматизованою системою документообігу мені вже розподілялися справи».

Члени комісії більше ні про що не запитували у А.Макухи, лише попросили представника Генпрокуратури звернути увагу на озвучені факти.

Протягом двох місяців не виконуватиме своїх обов’язків і Оксана Трачова з Савранського районного суду Одеської області. Матеріали її справи, як і попередніх законників, доповідають на засіданнях ВККС не вперше.

«Генпрокурор четвертий раз звертається щодо відсторонення О.Трачової від посади», — почав доповідати секретар ВККС Анатолій Марцинкевич. «Суддя звинувачується в отриманні хабара у сумі $3500 за призначення м’якого покарання двом особам. Стосовно О.Трачової порушено провадження за ч.4 ст.368 КК», — нагадав член комісії.

Як пояснив представник Генпрокуратури, призначені у справі слухання неодноразово відкладалися у зв’язку з хворобою захисників сторін. Чергове засідання заплановане на 26 лютого цього року. Тож є необхідність відсторонити О.Трачову від посади, оскільки ще не допитані двоє свідків і є потреба у вивченні додаткових матеріалів справи.

Хоча суддя і надіслала до ВККС клопотання, в якому заперечила викладені факти, на засіданні вона зробила це знову. О.Трачова стверджує: «Підстави, вказані Генпрокурором, — безпідставні, оскільки в обгрунтуванні клопотання посилаються на перешкоджання судовому слідству, а саме — на мій можливий вплив на свідків, які уже допитані».

«То ви вважаєте, будучи стороною в кримінальній справі, ви можете здійснювати правосуддя?» — хотів почути думку О.Трачової М.Пінчук, так само, як і законників із Солом’янського райсуду м.Києва.

Після невеличкої паузи суддя відповіла: «Залишаю вирішення цього питання на розгляд комісії». ВККС дійшла висновку про задоволення клопотання Генпрокурора.

Приклади повторного відсторонення суддів від посади у практиці ВККС є непоодинокими. Не беремося припускати, хто винен у затягуванні вирішення таких питань. Чому суддя, який не має права здійснювати правосуддя, продовжує розглядати справи? Разом з тим чому органи прокуратури протягом тривалого часу не можуть з’ясувати всі обставини справи? Адже постійні клопотання про відсторонення суддів від посад можуть бути використані слідчими органами і для виправдання тяганини.