Закон і Бізнес


Еліта права

Експерти «ЗіБ» визначили десяток найкращих юристів 2011 року


№52 (1039) 26.12—04.01.2012
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
4092

Кожен рік знаменується тими чи іншими подіями. Представники юридичної професії минулі роки можуть згадувати як періоди правових перетворень, зокрема: ухвалення Конституції, «мала» та «велика» судові реформи, прийняття Цивільного, Кримінального кодексів чи Кодексу адміністративного судочинства. «ЗіБ» запитав журналістів та експертів у галузі права, чим же, на їхню думку, знаменний 2011 рік і хто з правників за цей час проявив свої професійні навики так, аби претендувати на звання «Юрист року».


№52-2011-02
Реформи року. Безумовно, першим у переліку значиться Президент Віктор ЯНУКОВИЧ. Адже саме за його ініціативою цьогоріч зроблені кроки для перетворення в правовій сфері: від розроблення проекту нового Кримінального процесуального кодексу до вдосконалення окремих положень закону «Про судоустрій і статус суддів».




№52-2011-01
Гуманізація року Ще на початку року заступник глави Адміністрації Президента Андрій ПОРТНОВ оприлюднив основні напрями реформування кримінального судочинства. Частину шляху вже пройдено: невдовзі набуде чинності закон про гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Безумовно, цей визначний акт дозволить зітхнути з полегшенням як керівникам, так і юридичним службам підприємств.




№52-2011-03
Голова року. В останні дні року нарешті отримав нового очільника найвищий судовий орган. На відміну від виборів 2006 року, сторонніх конкурентів не було, і Головою Верховного Суду з другої спроби став Петро ПИЛИПЧУК, за якого проголосувала переважна більшість його колег. Побажаємо Петру Пилиповичу залишатися на найвищому щаблі кар’єри таким же відданим інтересам справедливості, як і весь попередній час.




№52-2011-04
Добір року Після набуття чинності реформеним законом чимало суддів вирішило піти у відставку. Як наслідок, з’явилися вакансії, які слід було заповнювати вже за новими правилами. І Вища кваліфікаційна комісія суддів на чолі з Ігорем САМСІНИМ доволі швидко напрацювала необхідні методики відбору претендентів та провела перший добір кандидатів.




№52-2011-05
Компроміс року До досягнень міністра юстиції Олександра ЛАВРИНОВИЧА експерти в один голос віднесли розроблення й ухвалення нового закону «Про вибори народних депутатів України». О.Лавриновичу знадобилося проявити всі свої здібності як юриста і як політика, аби переконати депутатську робочу групу, створену для доопрацювання проекту, сприйняти концепцію змішаної виборчої системи як єдино можливий компроміс.




№52-2011-06
Організатор року У червні минулого року «господарники» відзначили своє 20-річчя. До цієї дати нинішній очільник ВГС Віктор ТАТЬКОВ вирішив усі кадрові питання в системі господарських судів. Тепер вони переймаються виключно проблемами здійснення правосуддя, що дозволило цього року ухвалити кілька важливих постанов пленуму ВГС, зокрема стосовно спорів, які виникають із земельних відносин.




№52-2011-07
Самоврядування року Для органів суддівського самоврядування минулий рік пройшов під знаком упровадження новел закону «Про судоустрій і статус суддів». Рада суддів України на чолі з Ярославом РОМАНЮКОМ упоралася з усіма першочерговими завданнями, схваливши необхідні положення, зокрема про автоматизовану систему документообігу, про Державну судову адміністрацію, про помічника судді тощо. До того ж наприкінці року Я.Романюк отримав і нову посаду — Першого заступника Голови ВС.




№52-2011-08
Комітет року Сергій КІВАЛОВ уміло організував роботу Комітету ВР з питань правосуддя, який підтримував усі реформи, ініційовані Президентом.




№52-2011-09
Законодавці року Безумовно, після тогорічної судової реформи найвизначнішим для вітчизняного судочинства стало ухвалення закону «Про судовий збір». Його автори — Юрій МІРОШНИЧЕНКО, Володимир ПИЛИПЕНКО та Валерій ПИСАРЕНКО — доклали всіх зусиль, щоб законодавчо поліпшити фінансовий стан судової гілки влади. За два місяці дії акта кошторис судової системи вже зріс майже на 280 млн грн.!




№52-2011-10
Незалежність року. Єдиному органу конституційної юрисдикції вдалося максимально віддалитися від політичних штормів. І в цьому значна заслуга Голови Конституційного Суду Анатолія ГОЛОВІНА. Крім того, під кінець року КС ухвалив важливе для всіх носіїв мантій рішення, підтвердивши їхнє право на щорічне грошове утримання без оподаткування як невід’ємну складову незалежності.