Закон і Бізнес


Відгородитися від ЄС

Більш ніж половина учасників референдуму проголосували за посилення імміграційної політики країни


№7 (1149) 14.02—20.02.2014
ДЕНИС КИРЕЄВ, Euromag
3608

Громадяни Швейцарії шляхом референдуму ухвалили сенсаційне рішення: 50,3% тих, хто проголосував, висловилися за введення імміграційних квот, що фактично означає заборону вільної міграції до Швейцарії. Це правило поширюватиметься на всі країни, у тому числі і держави — члени Євросоюзу.


Пропозиція крайньої правої Швейцарської народної партії про введення трудових квот для мігрантів несподівано для багатьох отримала підтримку на референдумі — «за» висловилися 50,3% учасників усенародного опитування.

Фактично це означає заборону вільної міграції до Швейцарії, у тому числі і з держав Євросоюзу. Крім того, праві закликають при працевлаштуванні надавати перевагу громадянам країни. На думку експертів, такі результати підтверджують дедалі більш скептичне ставлення до ЄС у державах старої Європи.

ЄС вже висловив жаль з приводу результатів референдуму. «Введення квот на міграцію громадян ЄС суперечить принципу вільного пересування людей між Європейським Союзом і Швейцарською Конфедерацією, закладеному у відповідній двосторонній угоді, яка залишається в силі і є ключовою для гармонійного розвитку наших відносин», — йдеться в заяві МЗС Греції, яка головує в ЄС.

Своє розчарування висловила і Єврокомісія, яка планує вивчити наслідки цього рішення для відносин ЄС і Швейцарії, що не входить у Союз, але активно співпрацює з ним.

Міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле також заявив про розчарування рішенням швейцарців, підкресливши, що воно спричинить багато труднощів для цієї країни. Водночас, за словами В.Шойбле, таке рішення свідчить про те, що «у світі глобалізації люди дедалі більше невдоволені необмеженою свободою пересування», відзначає Deutsche Welle. «На мою думку, ми всі повинні поставитися до цього серйозно», — наголосив німецький міністр.

Заступник голови фракції партійного блоку ХДС/ХСС в Бундестагу Андреас Шоккенхофф вважає, що обмеження притоку іммігрантів призведе до «прогресуючої самоізоляції» Швейцарії.

Президент Швейцарської Конфедерації Дідьє Буркхальтер пообіцяв, що під час реалізації ініціативи, яка передбачає введення квот на прийом іноземців і укладення нової угоди з Євросоюзом у сфері міграційної політики, буде знайдено рішення, прийнятне і для ЄС.

Журналісти відзначили, що результати референдуму ще раз підкреслили традиційний поділ на регіони з франкомовним населенням (виступають проти обмежень), регіони, де переважають німецькомовні (там думки з даного питання розділилися, кількість прихильників і противників є приблизно однаковою), і італійські кантони (виступають за жорстке обмеження міграції).

Також фахівці відзначають, що час для такого референдуму було обрано дуже вдало для прихильників заборони, оскільки зараз в Європі ізоляціоністські настрої стосовно мігрантів помітно посилились.

Чверть із 8 млн населення Швейцарії — іноземці. Тільки минулого року до країни приїхало 80 тис. іммігрантів. При цьому наразі проблем із безробіттям немає.

Згідно з домовленостями між Швейцарією та Євросоюзом з 2007 року більшість із 500 млн громадян держав — членів ЄС — мають рівні з місцевими жителями права при працевлаштуванні, що стало можливим завдяки референдуму, який було проведено в цій країні у 2000-му.

Через 14 років швейцарці проголосували за повернення до старої системи. Представники Швейцарської народної партії всі ці роки заявляли, що нова система підриває традиції і культуру країни.

Прихильники обмежень стверджують, що через іноземців стало менше доступного житла, це також позначилося на охороні здоров’я, освіті і транспорті. Крім того, за їхніми словами, через іноземних робітників знижуються зарплати, відзначає Бі-Бі-Сі.

Натомість швейцарська влада і підприємці стверджують, що від свободи пересування робітників залежить економічне процвітання країни. На їхню думку, обмеження вільного переміщення може утруднити доступ швейцарської продукції на європейський ринок, куди відправляється майже половина експорту.

Тим часом Tagesspiegel пише, що європейські праві популісти сприймуть перемогу Швейцарської народної партії як передвістя. «Помалу сходить їх сім’я підбурювання, і завдяки референдуму зросла ймовірність того, що на виборах 25 травня більшість у Європарламенті становитимуть антиєвропейці». Таким чином справдиться побоювання лідера європейських соціал-демократів Мартіна Шульца, що «європейські вибори виграють ті, хто хоче знищити Європу».