Закон і Бізнес


Газовий компроміс на рівні 250


№52 (1039) 26.12—04.01.2012
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
2582

На прес-конференції за підсумками 2011 року Віктор Янукович заявив, що Україна прагне створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю РФ та ЄС. Крім того, Президент розповів про хід переговорів з Росією і підкреслив, що, на його думку, ціна на газ для України не повинна перевищувати $250.


Звичайно ж, журналісти не могли обійти увагою газову тему: представники ЗМІ кілька разів «допитували» Президента із цього приводу. Помітно було, що й для самого Віктора Федоровича проблема є наболілою. Під час прес-конференції В.Янукович кілька разів наголошував на тому, що завдяки укладеному колишнім Урядом кабальному газовому договору Україна має найвищу в Європі ціну на газ —$515 (з урахуванням «харківської» знижки — $415). «І цього року вона не буде нижчою, а буде вищою. Ми вважаємо, що ціна в Україні не повинна бути вищою за $250. А якою вона буде — важко сказати», — знизав плечима Президент.

Проте В.Янукович усе ж таки сподівається на те, що під час переговорів з Росією вдасться досягти компромісу: «Є велике бажання і необхідність за всіма параметрами домовитись, і зараз ця робота ведеться на рівні експертів».

На уточнювальне питання про те, якою буде «ціна знижки» (наприклад вступ до ЄврАзес), Віктор Федорович відповів досить ухильно: мовляв, Україні потрібно спочатку побачити результати роботи організації, а там буде видно. Не виключив Президент і можливості виходу з Європейської енергетичної співдружності. За його словами, європейські партнери часто «ухвалюють рішення на шкоду економічним інтересам України», ігноруючи думку нашої країни.

В.Янукович акцентував: Україна прагне створення тристороннього консорціуму з РФ та ЄС. «Правильна позиція — розділити і відповідальність, і можливості між споживачами —Європою, між постачальником —Росією і між транзитером— Україною», — заявив Президент. Газотранспортна система поступово зношується, застаріває, тому потрібно щонайшвидше ухвалювати рішення і починати модернізацію. «Замість того щоб наше багатство — ГТС — працювало, ми можемо отримати брухт. Я не хочу, щоб наша ГТС була відкинута на узбіччя. Докладатимемо всіх зусиль, щоб створити консорціум», — зазначив В.Янукович.

Підбиваючи підсумки за цей рік, Президент спершу зупинився на успіхах, яких удалося досягти останнім часом. Так, темпи залучення іноземного капіталу в українську економіку збільшилися майже на третину, на 14% — роздрібний товарообіг, на 40% зріс експорт вітчизняної продукції. Вдалося зменшити дефіцит бюджету з 14% у 2010 році до 2,5% у 2012-му. У країні активно реформують освіту, медицину, житлово-комунальну сферу, ринок землі.

В.Янукович наголосив на важливості реформування судової системи і похвалив за успіхи робочу групу, створену в 2010 році, яка, власне, й працювала над перетворенням системи кримінальної юстиції в Україні, а тепер займається підготовкою нової концепції інститутів адвокатури і прокуратури. «Разом з фахівцями Ради Європи вже розроблений новий Кримінальний процесуальний кодекс, який найближчим часом повинен бути внесений до парламенту. Він уводить принцип змагальності сторін — обвинувачення й захисту. Ми розуміємо необхідність реформування судової системи й виконаємо взяті на себе зобов’язання перед РЄ. Реформу буде проведено», — заявив глава держави.

Головне, за словами Президента, — українці вже почали вірити в майбутнє, про що свідчить зростання рівня народжуваності. «Цей рік був дуже непростим, дуже насиченим. Як і щороку в нашому житті, ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося, але не завжди відбувається так, як нам хочеться», — цими словами Віктор Федорович розпочав спілкування з журналістами. Закінчив він виступ метафорою: «Є ще стара валіза, яку ми тягнемо за собою, — це популістські закони, що прийняті в різні часи й не відповідають вимогам часу». Саме ця «валіза», на думку Президента, і заважає українцям відчути зміни на краще.