Закон і Бізнес


Віддалена близькість

Київ і Брюссель підпишуть угоду про асоціацію. У перспективі


aОбидві сторони переговорного процесу раді європейській перспективі України.

№52 (1039) 26.12—04.01.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3059

XV саміт Україна — Європейський Союз не став епохальною подією в наших відносинах із Брюсселем. Проте сторонам удалося підійти до завершення роботи над текстом угоди про асоціацію та переходу до етапу її підготовки до підписання і подальшої імплементації.


Спілкування тет-а-тет

 «Євроентузіасти» покладали великі надії на саміт, який відбувся в м.Києві 19 грудня. «Євроскептики» не вірили, що Києву вдасться зробити хоч один крок, який би наблизив його до Старого світу. Переможця в цьому двобої визначити важко. Адже незважаючи на те, що угода про асоціацію парафована не була, сторони офіційно оголосили: переговори стосовно документа завершені.

Зранку 19 грудня Віктор Янукович привітно зустрів брюссельських гостей — президента Європейської ради Германа ван Ромпея та очільника Європейської комісії Жозе-Мануеля Баррозу. Усмішки, міцні рукостискання, теплі слова-привітання — все це можна було трактувати так: Україну чекають приємні новини.

Однак сподівання на це з часом розвіялися. В.Янукович і європейські гості провели зустріч у вузькому колі. Потім відбулося пленарне засідання саміту. Вихід президентів до преси планувався на 14.00, але прес-конференція розпочалася на 2 год. пізніше. Журналісти зрозуміли: Г.ван Ромпею та Ж.-М.Баррозу було про що поговорити з В.Януковичем.

Після закінчення зустрічі за зачиненими дверима український гарант півгодини показував гостям будівлю Адміністрації Президента, а до зали, де журналісти чекали на прес-конференцію, прибули міністри та інші учасники пленарного засідання. Поки Віктор Федорович проводив екскурсію, представники ЗМІ влаштували «допит» урядовцям. Останні були небагатослівними, але запевняли: задоволені результатами саміту, обіцяючи, що детальніше про все розповість В.Янукович та гості з Брюсселя.

 Важкі переговори

 «Хотів би із задоволенням відзначити, що наші переговорні команди досягли порозуміння щодо повного тексту угоди про асоціацію. Хочу підтвердити наміри обох сторін щодо прискореної підготовки тексту документа до парафування», — заявив Президент.

У свою чергу Ж.-М.Баррозу зазначив: ЄС бажає, аби Україна була ближчою до цієї організації. Він не забув нагадати, що саме в руках Києва — доля подальшого розвитку їхніх відносин. «Відверто скажу: переговори були важкими. Той факт, що ми їх завершили, вказує на нашу відданість Україні. Тепер швидкість реалізації угоди залежатиме від налаштованості Києва на забезпечення принципів верховенства права та поваги до фундаментальних цінностей, їх постійного впровадження у вашій країні», — зазначив президент Єврокомісії.

Його підтримав глава Євроради: «Це була складна робота. Український Уряд проголосив європейський вибір, що дало можливість успішно завершити ці переговори». Також, за словами Г.ван Ромпея, ЄС прагне якомога швидше підписати угоду про асоціацію з Україною, проте все залежить від «політичних обставин».

На думку гостя, після проведення останнього саміту (22 листопада 2011 р.) в Україні помітні позитивні зміни. «Проте відбулися й ті зміни, які змушують нас непокоїтися», — наголосив Г.ван Ромпей. Він порадив якомога швидше «виправляти всі недоліки».

«Україна продовжить системні внутрішні перетворення, оскільки ми усвідомлюємо, що успіх на шляху до об’єднаної Європи передусім залежатиме від наших власних зусиль», — запевнив Віктор Федорович. Він також пообіцяв, що заяви та коментарі представників ЄС щодо «деяких чутливих питань» не залишаються поза увагою.

А от у спільній заяві саміту Україна —ЄС сторони підтвердили «відданість верховенству права, що включає незалежність судової гілки влади, визнаючи це важливим елементом, що лежить в основі угоди про асоціацію». Також у документі йдеться про окремі виклики в цій сфері, які вимагають невідкладного вирішення, зокрема шляхом судової реформи.

В.Янукович та гості підкреслили важливість вільних ЗМІ та свободи зібрань, а також домовилися про необхідність подальшого вдосконалення чинного законодавства України в зазначених сферах. Адже саме від дотримання Києвом принципів поваги до спільних цінностей та верховенства права залежатимуть темпи економічної та політичної інтеграції нашої країни в ЄС.

***

Після закінчення прес-конференції представники Євросоюзу та український гарант швидко зникли за дверима. Для присутніх у залі ці двері на деякий час зачинили. Декого із журналістів це обурило. До дверей підійшов міністр юстиції Олександр Лавринович і спокійно чекав, коли їх відчинять.

«Цікаво, а ось те, що ЗМІ не випускають, покажуть гостям з Європи?» —натякнув на «утиски» преси один з її представників. «Не переймайтеся, —заспокоїв його О.Лавринович і пояснив, що це звичайні заходи безпеки. —Не думайте, що така ситуація —виключно київська практика. І у Вашингтоні, і в Нью-Йорку все відбувається так само».