Закон і Бізнес


Рік суддівського навчання


№52 (1039) 26.12—04.01.2012
3062

Національна школа суддів 21 грудня відсвяткувала перший день народження. Про свої враження від проходження в ній курсів і про стан справ у школі розповів голова Галицького районного суду Івано-Франківської області Василь Клюба.


Законодавством НШС відведено значну роль у забезпеченні формування високопрофесійного суддівського корпусу і навчанні суддів для підвищення рівня їхньої кваліфікації. Після того як Вища кваліфікаційна комісія суддів прийняла рішення про утворення НШС, її ректором став Василь Маляренко.

«Очоливши НШС, я стикався з проявами абсолютної байдужості багатьох посадових осіб. На кожному кроці доводилося боротися, відстоюючи інтереси НШС. Перші півтора місяця свого керівництва я був фактично один», — розповідав у інтерв’ю «ЗіБ» про умови роботи В.Маляренко.

У той же час ректор НШС зазначив, що майже відразу після створення школи вдалося зібрати професійний викладацький колектив. Так, на роботу були прийняті колишні працівники Академії суддів, прийшли інші кваліфіковані кадри: кандидати юридичних наук, професори.

Зважаючи на слова законників, котрі побували в школі суддів, робота не пройшла даремно. «Отримавши можливість пройти курс підготовки голів та заступників голів місцевих загальних судів, можу зробити категоричний висновок: покладені на неї завдання Національна школа суддів виконує на відмінно, навіть якщо враховувати той незначний проміжок часу, протягом якого здійснює діяльність. Безумовно, це результат системної щоденної роботи всього колективу», —поділився враженнями В.Клюба.

На думку очільника суду, найважливіше в школі — щире бажання викладачів, серед яких є й судді, що працюють, і судді у відставці, і науковці, поділитися досвідом роботи, донести до слухачів у доступній формі свої міркування, результати узагальнень, аналізів і досліджень.

У ході курсу, розповів В.Клюба, викладачі приділяли увагу правовим позиціям щодо розгляду окремих категорій справ, додержанню строків розгляду справ з огляду на практику Європейського суду з прав людини, а також процесуальним питанням та питанням застосування норм матеріального права при вирішенні судових справ. Отриманими знаннями голова суду поділився з колегами, а тому можна зробити висновок, що викладачі з поставленими завданнями справляються.