Закон і Бізнес


Боротьба за «вищу сходинку»

У 2012-му охочим перейти до суду іншої інстанції чи юрисдикції доведеться змагатися з конкурентами


№52 (1039) 26.12—04.01.2012
2675

Вища кваліфікаційна комісія суддів вирішила розробити положення про порядок переведення служителів Феміди. Документ усуне деякі законодавчі прогалини й визначить, хто з претендентів на перехід до суду іншої спеціалізації чи вищої інстанції повинен зайняти наявну вакансію.


Потреба в прийнятті цього положення назріла давно. Проте всі «кваліфікаційні сили» витрачалися на добір кандидатів на посади суддів. Нині ж, після надання майже 500 рекомендацій майбутнім «першачкам», постійно діючий орган має достатньо часу для вирішення інших питань.

14 грудня голова ВККС Ігор Самсін доручив створити робочу групу, яка до 10—11 січня 2012 р. повинна розробити положення про порядок переведення суддів. А поштовхом до прийняття такого рішення стала така «перевідна історія».

Законники з ліквідованих військових судів Олег Оксененко (Військовий апеляційний суд Центрального регіону) та Микола Савенко (Військовий місцевий суд Харківського гарнізону) мали намір продовжити кар’єру у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ та в Апеляційному суді м.Києва відповідно.

«Відповідно до пункту 4 «Перехідних положень» закону «Про судоустрій і статус суддів» судді військових судів гарнізонів, Апеляційних військових судів регіонів, Апеляційного суду Військово-Морських Сил переводяться за їх згодою до місцевих або апеляційних судів, крім спеціалізованих. Тобто якщо суддя працював у військовому апеляційному суді, має право перейти до апеляційного суду будь-якого регіону; якщо здійснював правосуддя у військовому місцевому, то може перейти до будь-якого місцевого загального суду», — пояснив І.Самсін.

О.Оксененко та М.Савенко написали заяви до судів вищих інстанцій, тому, на думку «кваліфікаційників», повинні переводитися за загальними правилами. «ВСС — суд спеціалізований. Якщо ви туди хочете, — звернувся до О.Оксененка голова комісії, — ми вам не можемо заборонити. Тоді на вас поширюється загальні «перевідні» правила. Сьогодні до ВККС надійшло 144 заяви від суддів, які хочуть працювати у ВСС. А вакансій там всього 20».

М.Савенку також пояснили: на 4 вільні посади в Апеляційному суді м.Києва претендують 30 законників. Тому комісія порадила суддям ліквідованих військових судів або перевестися до загальних судів такої самої інстанції, або змагатися за місце в храмах Феміди апеляційної та касаційної інстанцій.

«Ми повинні розробити положення про порядок переведення суддів, потім — оголосити конкурс на зайняття вакантних посад. І тільки після цього кожен, хто бажає перевестися, наприклад, до ВСС, може реалізувати свою мрію», — підкреслив І.Самсін.

За його словами, переводити суддів потрібно на конкурсних засадах. «Як визначити, хто, наприклад, із 30 осіб має зайняти 4 вакансії в Апеляційному суді м.Києва? Якби закон сказав: у порядку подачі документів, то все було б зрозуміло. Закон нічого не говорить із цього приводу. Ці питання будуть урегульовані положенням. До 10—11 січня наступного року нам потрібно його розробити, обговорити, затвердити й оголосити конкурс. Адже правила закону «Про судоустрій і статус суддів» для всіх однакові: якщо добір на перше призначення проводиться на конкурсних засадах, то цей принцип варто застосувати і до переведення суддів», — додав голова ВККС.

Всі члени комісії погодилися, що таке положення необхідне. Утім, «кваліфікаційника» Віктора Мікуліна хвилювала доля представників ліквідованих обителей Феміди. «Система військових судів ліквідована. Їхні представники не працевлаштовані. Інші ж судді, які хочуть зайняти вільні посади, вже мають місце роботи. Чому я захищаю інтереси військових судів? Я 5 років працював військовим суддею. Я знаю, що вони працювали за покликом держави і змінювали не один гарнізон», — підтримав О.Оксененка і М.Савенка член комісії.

І.Самсін зазначив, що ці законники можуть бути працевлаштовані хоч сьогодні, якщо напишуть заяви до судів першої та другої інстанцій. М.Савенко пояснив, що 8 років розглядав кримінальні справи. Якщо ж перейде до місцевого загального суду, то йому доведеться розглядати й цивільні, й адміністративні справи. «Вас обирають суддею і не вказують, з розгляду яких справ!» — відповів на це член комісії Віктор Шаргало.

Також з’ясувалося, що понад рік О.Оксененко та М.Савенко не отримують зарплату. Однак це жодним чином не вплинуло на рішення комісії: вона зняла з розгляду питання про переведення. Тепер усе залежить від О.Оксененка та М.Савенка: або вони чекатимуть на конкурс, або погодяться працювати у «рідних» інстанціях.