Закон і Бізнес


Реванш патріарха

Петро ПИЛИПЧУК: «ВС потрібні важелі впливу, відповідні повноваження, і ми їх відвойовуватимемо, але тільки шляхом унесення змін до законодавства»


Усіх трьох називали серед імовірних кандидатів на крісло Голови ВС, прохідним виявився тільки один. В.Онопенко та Я.Романюк вітають з перемогою П.Пилипчука.

№52 (1039) 26.12—04.01.2012
ЮЛІЯ ГАЙДАЙ
5531

У найвищої судової інстанції нарешті з’явився Голова. Верховний Суд очолив Петро Пилипчук. За його кандидатуру проголосували 40 із 47 служителів Феміди, лише 6 суддів висловилися протии


На порядку денному останнього в цьому році Пленуму ВС стояло єдине й, мабуть, найактуальніше питання — кадрове. Припущення з приводу того, хто ж займе місце Василя Онопенка, строк повноважень якого закінчився ще у вересні, висловлювали не тільки в суддівському співтоваристві. Втім, для більшості присутніх у Кловському палаці великої інтриги тут не було. Навіть журналістам стало заздалегідь відомо, що єдина прохідна кандидатура — це П.Пилипчук. Правда, ще за місяць до засідання Пленуму обговорювалися кандидатури й інших претендентів на крісло керманича ВС. Але, знову ж таки з чуток, жодна з них поки не набирала потрібної кількості голосів. Ключове слово тут «поки». А ось за П.Пилипчука, який має авторитет серед суддів, готові були проголосувати багато колег.

Деякі ЗМІ охрестили Петра Пилиповича нейтральною «компромісною фігурою», яка на сьогодні влаштовує всіх політичних гравців.

Прогнози виправдалися: за П.Пи­лип­чука проголосувала переважна більшість його колег. До речі, він уже вдруге балотувався на посаду Голови ВС. Нагадаємо: у 2005 році його кандидатура теж вважалася «безперечно прохідною», але керівником Суду в результаті обрали... В.Онопенка — претендента, який в останню мить перевівся до ВС із парламенту. Що ж, усе повертається на круги свої. П.Пилипчуку вдалося цього року взяти реванш. А Василь Васильович уже повідомив, що збирається повернутися в політику, але при цьому пов’язувати себе з якоюсь партією не планує — мовляв, буде самовисуванцем.

Окрім Голови КС обрали на Пленумі й заступників. Тут теж особливих сюрпризів не було: Першим заступником Голови став Ярослав Романюк, заступником — секретарем палати в кримінальних справах — Анатолій Редька, заступником — секретарем палати в цивільних справах — Анатолій Ярема, заступником — секретарем палати в господарських справах — Валентин Барбара і заступником — секретарем адміністративної палати ВС — Віктор Кривенко. Всі кандидатури за винятком однієї виявилися безальтернативними. Невелика суперечка виникла тільки з приводу посади секретаря палати в господарських справах. Крім В.Барбари на неї претендував і Іван Шицький. Але з перевагою в 5 голосів усе-таки переміг В.Барбара.

Ще один конфлікт розгорівся з приводу самої процедури голосування. Як з’ясувалося, недавно створена робоча група затвердила новий Тимчасовий регламент, в якому пропонувалась і процедура так званого пакетного голосування. Але, схоже, пропозиція «в пакеті» припала до не смаку суддям. «У нас тут Верховний Суд, а не Верховна Рада, — заявив Юрій Тітов, — і немає партій, щоб голосувати за щось «пакетами». Врешті-решт більшість присутніх (35 із 47) проголосували за виключення з регламенту пункту про пакетне голосування. Пізніше, даючи коментарі журналістам, і П.Пилипчук, і Я.Романюк, і В.Онопенко одностайно запевняли, що процедура голосування була демократичною, а Петро Пилипович зізнався, що його кандидатури «в пакеті не було».

Схоже, новий Голова ВС налаштований конструктивно. Він уже заявив, що передусім збирається «подружитися» з владою: «Нам необхідно якнайшвидше налагодити співпрацю з іншими гілками влади, перш за все з Президентом, Кабінетом Міністрів, Верховною Радою. Потрібно вирішувати проблеми, які стоять перед судовою системою, із залученням Президента, Кабміну, ВР, тому що Верховний Суд ці проблеми сам вирішити не може в принципі. Вони можуть бути вирішені шляхом унесення змін до законодавства і за допомогою політичної волі найвищих посадових осіб. Звичайно, важливо, щоб це не нашкодило самостійності ВС і судів усіх рівнів».

На питання, що він насамперед планує зробити, зайнявши кабінет на вул. Пилипа Орлика, Петро Пилипович відповів: «У Конституції сказано, що ВС — найвищий судовий орган. У зв’язку із цим йому потрібні важелі впливу, відповідні повноваження, і ми їх відвойовуватимемо, але тільки шляхом унесення змін до законодавства. Але це буде другий крок. Перший крок — потрібно терміново створити судові палати і визначитися з іншими насущними питаннями».