Закон і Бізнес


Перепони знято

Процедура держреєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень зазнала змін


№7 (1149) 14.02—20.02.2014
3471

Для вирішення складних питань, які виникли на початку дії «реєстраційної» системи, розроблено новий порядок держреєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень. 12 лютого документ набув чинності. У Мін’юсті переконані: нововведення сприятимуть покращенню якості надання адміністративних послуг як юридичним, так і фізичним особам.


«Тепер державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень здійснюється за новою, удосконаленою та спрощеною, процедурою… Зайві перепони, які спостерігалися раніше, знято», — відзначила міністр юстиції Олена Лукаш.

Так, новий порядок передбачає можливість проведення одночасної реєстрації права власності та похідних речових прав на підставі однієї заяви про держреєстрацію прав, подати яку може як власник, так і правонабувач. Також запроваджується проведення державної реєстрації прав з виданням свідоцтва про право власності на нерухоме майно на заміну втрачених, пошкоджених чи зіпсованих свідоцтв про право власності на нерухоме майно чи державного акта на право власності на землю, виданих компетентними органами до 1 січня 2013 р.

Крім того, новий порядок передбачає проведення держреєстрації:

права власності на новозбудовані або реконструйовані об’єкти нерухомого майна, зведені в результаті діяльності кооперативів, на підставі поданої заявником довідки відповідного кооперативу про членство в ньому та про повне внесення пайової частки;

права державної та комунальної власності на об’єкти нерухомого майна, збудовані за радянських часів, оскільки трапляються випадки, коли документи, що посвідчують права власності на такі об’єкти, не збереглися.

Поряд з тим запроваджено кілька альтернативних механізмів подання документів для проведення державної реєстрації прав — як шляхом безпосереднього звернення заявника, так і через надсилання поштою чи кур’єрською службою.

Спрощено й порядок проведення держреєстрації прав на новозбудований або реконструйований об’єкт нерухомого майна, спорудження якого здійснювалось із залученням коштів від фізичних та юридичних осіб. Нормативний акт передбачає збільшення до 5 днів строку, протягом якого нотаріус передає документи органові державної реєстрації прав, а також надання можливості отримувати інформацію, накопичену за роки незалежності, з реєстрів, що функціонували до 1 січня 2013 р. (Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна та Державного реєстру іпотек).

Нагадаємо: новий порядок держреєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень затверджено постановою Кабінету Міністрів від 17.10.2013 №868.