Закон і Бізнес


Охоронний бар’єр


№52 (1039) 26.12—04.01.2012
2537

Президент застосував право вето до закону «Про охоронну діяльність», який, на думку глави держави, нечітко прописує норми й не узгоджуються з чинним законодавством.


Віктор Янукович зауважив, що документ не може бути підписаний, оскільки в законі містяться положення, котрі передбачають підстави, за якими зупиняється дія ліцензії на охоронну діяльність, а насправді цих підстав немає.

На думку гаранта, закон містить нечіткі формулювання, що не відповідає вимогам визначеності, ясності та недвозначності правових норм. Це внеможливить однакове їх застосування. Тому В.Янукович наполіг на необхідності доопрацювати закон з метою чіткого визначення підстав щодо зупинення дії ліцензії на охоронну діяльність.

Названий закон до підстав анулювання ліцензії на охоронну діяльність відносить рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання. Однак акт «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (що є базовим для регулювання відносин у цій сфері) не передбачає такого механізму, як скасування державної реєстрації суб’єктів господарювання. Йдеться тільки про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи. Тому глава держави пропонує привести новий закон у відповідність до вже чинного.