Закон і Бізнес


Опальна класика


№7 (1149) 14.02—20.02.2014
3960

В Омську комісія бібліотеки ім. Пушкіна дійшла висновку, що книга Теодора Драйзера «Фінансист» не підходить для читання дітьми. Вирішено було не видавати твір американського письменника школярам, що не досягли 18 років.


За словами директора бібліотеки Оксани Московцевої, книги, видані після 2012 року, мають спеціальне маркування відповідно до федерального закону «Про захист дітей від інформації, що заподіює шкоду їхньому здоров’ю й розвитку». А книги, випущені до 2012-го, маркує спеціально створена комісія, до складу якої входять співробітники бібліотеки.

Нагадаємо, що роман Т.Драйзера «Фінансист» (написаний у 1912-му) розпочинає серію «Трилогія бажання», в основі якої лежить історія життя мільйонера Чарльза Єркса, який в книзі має ім’я Френк Каупервуд. Це значний твір в американській і європейській літературі XX століття. Т.Драйзер змальовує побут і звичаї фінансового середовища, підхід великої буржуазії до суспільства та її політичну безпринципність.

Що саме може налякати школярів у цьому романі — невідомо. Чи то розкриття механізмів можливих маніпуляцій з муніципальними коштами, чи то героїзація образу біржового спекулянта. Але видавництво розмістило на книзі відмітку «18+», що й послужило підставою для відмови у виданні книги школярам, як пояснила працівниця бібліотеки.