Закон і Бізнес


Іпотечна відповідальність


№51 (1038) 17.12—25.12.2011
2806

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» проти прийняття законодавчих змін, які дадуть нову відстрочку позичальникам, котрі втратили роботу. За словами фахівців, держава має потурбуватися про створення нових робочих місць, а не розробляти популістські закони.


Експерти УКБС переконані в необхідності відхилення законопроекту «Про тимчасову відстрочку сплати платежів за кредитними договорами, забезпеченими іпотекою, у зв’язку з втратою позичальником постійного місця роботи та введення мораторію на примусове виселення із житла» (№9380).

УКБС уважає вказаний проект популістським і таким, що жодним чином не вирішує проблем позичальників, які втратили роботу, а лише призведе до збільшення фінансового навантаження на цих клієнтів по закінченні терміну відстрочки. В Асоціації наголошують: законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами та споживачами фінансових послуг» (№3795-VI) строк, на який позичальник може затримати сплату частини іпотечного кредиту або відсотків без нарахування штрафів, збільшено до 3 місяців.

На думку експертів, для підтримки безробітних громадян передусім повинен бути розроблений механізм використання коштів держбюджету на їх субсидування з метою обслуговування кредитної заборгованості. Саме таким шляхом ідуть уряди інших країн, розробляючи стабілізаційні програми.

Крім того, у всьому світі засобом подолання безробіття є створення нових робочих місць, фінансування програм перекваліфікації кадрів, створення умов для відродження економічного зростання. А цього, у свою чергу, неможливо досягти без активного кредитування економіки.