Закон і Бізнес


Нові обличчя

Рада суддів загальних судів визначилась із очільниками «проблемних» судів


№51 (1038) 17.12—25.12.2011
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
2698

Рада суддів загальних судів визначилася з кандидатами на посади голів у апеляційних судах Криму та Вінницької області. Інтерес до обох претендентів підігрівало неоднозначне звільнення колишніх очільників та проблеми, з якими новопризначеним доведеться зіткнутись.


Кримське «відрядження»

 Першим на засідання запросили Валерія Чорнобука, котрий претендував на посаду очільника Апеляційного суду АР Крим. Вакансія виникла після того, як попередній голова, Сергій Лунін, вирішив завершити суддівську кар’єру й подав у відставку. Ситуація, за якої він пішов на такий крок, викликала чимало запитань. 9 вересня до суду прибули бійці спецпідрозділу «Альфа» й працівники прокуратури. Разом вони провели обшук і вилучили документи. Вже за 3 дні після цього стало відомо, що проти С.Луніна відкрито кримінальну справу через перевищення службових повноважень та порушення у сфері державної таємниці.

За таких обставин голова суду вирішив позбутися мантії та подав у відставку. Спершу згоду на це дала Вища рада юстиції, а незабаром — і Верховна Рада. Щоправда, невдовзі після того кримінальну справу закрили, але повернутись у крісло вже було неможливо.

В.Чорнобук донедавна працював у Апеляційному суді м.Києва, а напередодні засідання РСЗС 9 грудня був переведений до автономії. Відразу після цього з’явилися чутки, що він претендуватиме на адміністративну посаду. Як виявилося, ці припущення мали під собою грунт.

Члени ради поцікавились у претендента його робочими планами, після чого підтримали кандидатуру. Скориставшись нагодою, Павло Гвоздик попросив В.Чорнобука звернути увагу на необхідність наведення порядку в судах.

 Своїми силами

 Ще однією установою, яка потребувала нового керівника, був Апеляційний суд Вінницької області. Потреба в новому очільнику з’явилася після того, як храм Феміди відвідали представники РСЗС. Їм настільки не сподобалося побачене, що вони заявили про необхідність усунення з адміністративної посади Людмили Стеблюк. Їй закидали безпорядок, неналежне ведення архіву та відсутність єдності колективу. У свою чергу законниця наголошувала, що до її призначення ситуація була ще гіршою. Проте ні рада суддів, ні потім ВРЮ до аргументів Л.Стеблюк не дослухались і вирішили, що керувати має хтось інший.

На засіданні члени ради мали можливість поспілкуватися відразу з двома колегами, які виявили готовність узяти адміністративні обов’язки на себе. Петро Кучевський претендував на посаду очільника суду, а Юрій Олексієнко — на місце заступника. Обоє вже довгий час працюють у цій установі й підтримують товариські стосунки. Отже, є надія на зменшення конфліктів у колективі.

Щоправда, законники по-різному бачать ситуацію, яка склалася в суді. Так, відповідаючи на запитання про відносини в колективі, Ю.Олексієнко, напевно, не бажаючи обтяжувати раду проблемами, сказав, що ситуація «змінюється в бік покращення» і стосунки між суддями гарні. Раніше ж, наголосив суддя, атмосфера штучно нагніталася колишнім головою.

У той же час, за словами П.Кучевського, стосунки в суді залишаються нездоровими, а люди в мантіях діляться на групи. Змінити ситуацію законник сподівається, знайшовши підхід до кожного з колег.

Ще однією проблемою, на думку П.Кучевського, є недосконала робота автоматизованої системи розподілу справ, через що виникає величезна різниця в навантаженні. Претендент на адмінпосаду розповів, що до суду приїжджали представники ДСАУ й намагалися вдосконалити роботу системи, але суттєвих результатів це не дало.

Гарно все обміркувавши, члени РСЗС вирішили дати претендентам шанс реалізувати себе на нових посадах. «Сподіваюся на те, що колись ми поїдемо до вас, аби обмінюватися досвідом», — сказав на прощання очільник РСЗС. Щоправда, зважаючи на складність ситуації, помітного покращення можна очікувати тільки в перспективі.

 Увага — кримінальній юстиції

 Окрім адміністративних питань, торкнулись члени ради й проблем поточної роботи органів правосуддя. Було проаналізовано організацію розгляду кримінальних справ у Запорізькій області. Основні питання —дотримання розумних строків та обрання запобіжних заходів.

Загалом до суддів претензій не виникло, хоча місцями ситуація неоднозначна. Як розповів заступник голови РСЗС Олександр Симонець, законники роблять усе можливе, щоб оперативно розглядати справи, але вдається це далеко не завжди.

Найбільше проблем виникає в Мелітопольському міськрайонному суді. Очевидно, що в місті з населенням більш ніж 150 тис. чоловік скоюють чимало злочинів, але розглядати їх суд практично не має можливості, оскільки є проблеми з доставленням підозрюваних. Розв’язати проблему могло б будівництво в райцентрі власного СІЗО, але для цього потрібні значні кошти, та й вплинути на цей процес суд ніяк не може. Як наслідок страждають підсудні, яких тримають під вартою, адже руху справ фактично немає. При цьому, як відзначив голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко, відносини з конвойною службою залишають бажати кращого, на компроміси вона йти не бажає.