Закон і Бізнес


Оптимальна амністія

Корнійчук не проти зайнятися політикою?


№51 (1038) 17.12—25.12.2011
2982

Печерський районний суд м.Києва закрив кримінальну справу стосовно колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука у зв’язку із застосуванням амністії. Таку постанову оголосила суддя цього суду Оксана Царевич після розгляду клопотання адвокатів Є.Корнійчука.


Рішення закрити кримінальну справу було ухвалене на підставі вимог закону про амністію 2011 року, а також норм Кримінально-процесуального кодексу про припинення провадження у справі внаслідок застосування амністії. «Клопотання захисту підсудного й самого підсудного про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі закону про амністію задовольнити, звільнити від кримінальної відповідальності, провадження у справі закрити», — такий був вердикт суду.

Роз’яснюючи зміст постанови, суддя зазначила, що, будучи звільнений від кримінальної відповідальності, від цивільно-правової Є.Корнійчук не звільняється. Що стосується цивільного позову НАК «Нафтогаз України» про відшкодування збитків у сумі понад 6 млн грн., то згідно з постановою суду його залишено без розгляду. При цьому О.Царевич пояснила, що «Нафтогаз» має право подати такий позов у порядку цивільного судочинства, вимагаючи відшкодування вказаних збитків.

У постанові суд посилається на п.4 ст.6 КПК. Стаття 6 цього кодексу визначає обставини, які виключають провадження в кримінальній справі. Відповідно до п.4 справа підлягає закриттю «внаслідок акта амністії, якщо він усуває застосування покарання за вчинене діяння, а також у зв’язку з помилуванням окремих осіб».

Як уже повідомлялося, Є.Кор­ній­чука затримали 22.12.2010. 30 грудня йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 2 місяців, 11.02.2011 цей строк подовжили. Проте вже 15 лютого екс-заступнику міністра запобіжний захід змінили на підписку про невиїзд.

Спочатку Є.Корнійчука обвинувачували в скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.365 Кримінального кодексу («Перевищення влади або службових повноважень») і ч.2 ст.366 («Службове підроблення»). Санкції цих статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 і від 2 до 5 років відповідно.

30 листопада прокуратура несподівано пом’якшила обвинувачення Є.Корнійчуку, перекваліфікувавши склад злочину на ч.1 ст.365 і ч.1 ст.366 КК. Перша з указаних статей передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі від 2 до 5 років, друга — штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 3 років. 7 грудня захисники Є.Корнійчука заявили клопотання застосувати амністію до їхнього підзахисного. Адвокат Ігор Фомін стверджував, що злочин, який інкримінується колишньому заступникові міністра, не є тяжким або особливо тяжким. Крім того, в Є.Корнійчука на утриманні перебувають троє неповнолітніх дітей.

За повідомленнями ЗМІ, колишньому першому заступникові міністра юстиції ставиться в провину те, що він вирішив питання про проведення конкурсу на юридичне обслуговування «Нафтогазу» в одного виконавця.

Є.Корнійчук очолював Українську соціал-демократичну партію, яка входить до Блоку Юлії Тимошенко. У серпні він подав у відставку, і з того часу крісло лідера УСДП порожнє.

Утім, амністований вже заявив журналістам, що «з урахуванням рішення суду він зможе й надалі займатись як політичною, так і юридичною діяльністю». «Ми весь рік з адвокатом працювали над тим, щоб отримати виправдувальний вирок, але, на жаль, так його й не дочекались. Однак те рішення, яке сьогодні озвучила суддя, є кращим... у нинішніх умовах», — прокоментував Є.Корнійчук постанову суду про звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття справи за амністією.