Закон і Бізнес


Останній крок до призначення

ВРЮ підтримала перших кандидатів на суддівські посади


№51 (1038) 17.12—25.12.2011
2699

Уже найближчим часом вільні місця в судах займуть кандидати, котрі подолали всі випробування на шляху до посади. Вища рада юстиції на своєму черговому засіданні внесла подання Президентові про перше призначення 26 кандидатів на посади суддів.


Затверджене керівництво

Традиційно чергове засідання ВРЮ (14 грудня) розпочалося з роздавання «перепусток» на посади керівників у судах. Зокрема, Людмилі Навозенко дали шанс продовжити роботу на посаді заступника голови Апеляційного суду Чернігівської області, Анатолія Хомицького призначили на таку ж посаду в Апеляційному суді Волинської області, а Олександра Чобура — в Апеляційному суді Луганської області, Валерій Василишин зможе випробовувати себе в ролі заступника голови Броварського міськрайсуду Київської області. Також до щасливих володарів адмінпортфелів приєдналися ще четверо новоспечених заступників: Олег Чернобай, якого рада призначила на адмінпосаду в Ковпаківському райсуді м.Сум, Володимир Павлів, який працюватиме заступником голови Миколаївського райсуду Львівської області, Тамара Тітова, котра обійматиме аналогічну посаду в Добропільському міськрайсуді Донецької області та Світлана Ариничева, яка здійснюватиме керівні функції в Єнакіївському міськсуді Донецької області.

Почути кожного

Наступним важливим питанням, за яке взялися члени ВРЮ, був розгляд кандидатур на посади суддів. Таким чином, процес добору законників за новими правилами поступово наближається до завершення. Стартувала кампанія ще весною, відтоді охочим зайняти вільні місця в судах довелося подолати чимало випробувань на шляху до посади. Останній бар’єр для тих, кому вдалось успішно скласти всі іспити й отримати рекомендації для призначення від Вищої кваліфікаційної комісії суддів, установила Вища рада юстиції.

Нагадаємо: згідно з Регламентом ВРЮ претендент на отримання мантії повинен написати реферат. Хоча «кваліфікаційники» не погоджувалися з черговим випробуванням, голова ВРЮ Володимир Колесниченко запевняв, що цей реферат не буде ще одним іспитом і спробою «переекзаменувати» те, що вже було предметом обговорення. Втім, для деяких кандидатів реферат усе ж виявився непрохідним бар’єром.

На черговому засіданні ВРЮ розглянула матеріали 28 претендентів на мантії, котрих рекомендувала ВККС. 26 з них пощастило заручитися підтримкою колегіального органу. Як раніше зазначав В.Колесниченко, аби з’ясувати, чи здатний кандидат, котрий має відповідний професійний багаж знань, бути суддею, ВРЮ мала намір поспілкуватися з кожним.

Тож 14 грудня всім їм приділили увагу. Членів ВРЮ цікавили не тільки питання щодо написання реферату, а й, наприклад, те, чи мають житло кандидати, які вирішили працювати в суді, віддаленому від їхнього місця проживання. Рецензії на реферати здебільшого були позитивними, члени ВРЮ відзначали високий рівень знань претендентів.

 Перевірка на самостійність

Утім, деякими роботами у ВРЮ були незадоволені. Ключовим виявилося питання, чи самостійно кандидати писали реферати. Зокрема, негативну оцінку отримала Оксана Шимотюк, котра претендувала на посаду судді у Вінницькому окружному адмінсуді. Член ВРЮ Микола Кобилянський, який готував рецензію на її реферат, дійшов висновку, що це плагіат. Переконати членів Ради в протилежному О.Шимотюк не вдалося. На своє виправдання вона зазначила, що, можливо, несерйозно поставилася до написання роботи, оскільки бракувало часу. Однак несерйозне ставлення їй не пробачили, відмовивши у внесенні подання Президентові про призначення.

Не пощастило заручитися підтримкою колегіального органу ще одній кандидатці — Владлені Сусловій, котра претендувала на вакантне місце в Господарському суді Харківської області. Головна претензія до неї полягала в тому, що зміст її роботи не відповідав обраній темі. Крім того, члени ВРЮ побачили в рефераті ознаки плагіату. Попри намагання претендентки розвіяти сумніви, ВРЮ винесла вердикт не на її користь.

Також зауважень від членів ВРЮ не уникнув і претендент на посаду судді Вінницького окружного адмінсуду Павло Сало. Так, у представників Ради закралися підозри, що він писав роботу не сам. Сумніви спричинила неграмотність кандидата. «Може, вам потрібно в школу, навчитися грамоті?» —дорікнув член ВРЮ Леонід Фесенко.

П.Сало визнав свої помилки, але вони, на його думку, є незначними і на зміст не впливають. У підсумку допущені ним помилки не завадили отримати «перепустку». ВРЮ внесла подання про його призначення, закликавши не ігнорувати роботу над помилками.

Перша «співбесіда» у ВРЮ з кандидатами на мантії довела, що деяка кількість осіб може відсіятися вже на завершальному етапі добору. За прогнозами В.Колесниченка, на наступному засіданні, яке заплановане на 23 грудня, ВРЮ розгляне ще 50 кандидатур, рекомендованих ВККС.

 

Пряма мова

Володимир КОЛЕСНИЧЕНКО, голова ВРЮ:

— Від сьогоднішнього добору в мене особисто гарні враження. Більшість кандидатів продемонстрували високий рівень теоретичних та практичних знань. Очевидно, в них потужний інтелектуальний багаж, тому сподіваюся, що судді, котрих призначатимуть за новою процедурою, будуть відповідати найвищим стандартам.