Закон і Бізнес


Франція каратиме клієнтів повій


№51 (1038) 17.12—25.12.2011
2696

Парламент Франції обговорює новий спосіб боротьби з проституцією, який передбачає переслідування споживачів секс-послуг.


Спочатку Національна асамблея проголосує за запропоновану міжпартійною комісією резолюцію. Якщо парламентарі її підтримають, то вже в січні вони мають розглянути законопроект про введення відповідальності за користування послугами публічних жінок. За словами одного з авторів резолюції Даніеля Буске, законопроект передбачає для клієнтів жриць любові тюремне ув’язнення на строк до півроку і штраф у розмірі € 3 тис.

Аналогічний закон був прийнятий у 1999 році у Швеції: там переслідують споживачів секс-послуг, але кримінальний кодекс не передбачає жодного покарання для повій.

Проте деякі активісти, навпаки, виступають проти законопроекту, захищаючи права представниць найдревнішої професії. Зараз у Франції, за деякими даними, налічується близько 20 тис. повій.

У країні боротьба з платним сексом ведеться на законодав­чому рівні з 1960 року. У свою чергу автори резолюції наполягають на тому, щоб про протидію проституції було «заявлено голосно і твердо».

Згідно з чинним у Франції законодавством країна прагне до викорінювання проституції, проте не вважає її злочином. Залучені в заняття проституцією чоловіки і жінки піддаються судовому переслідуванню тільки в тому випадку, якщо їх діяльність порушує громадський порядок. Клієнт карається тільки у випадку, якщо скористався послугами неповнолітньої повії.