Закон і Бізнес


Україна в списку країн, де часто б’ють правозахисників


08.12.2011 18:00
2581

Міжнародна федерація з прав людини (FIDH) віднесла Україну до країн, де зафіксовані найбільш серйозні факти порушень права на фізичну недоторканність правозахисників.


Згідно зі звітом, який охоплює період з січня 2010 року по квітень 2011 року, до цієї ж категорії належать Латвія, Ірак, Уганда, Руанда, Індонезія, Афганістан, Пакистан, Індія, М'янма.

У документі згадується про зниклого безвісти в 2010 році журналіста Василя Климентьєва, про переслідування і напади на правозахисників Руслана Забілого, Андрія Федосова, Андрія Бондаренка, Дмитра Гройсмана.

Крім того, згідно зі звітом, складніша ситуація з дотриманням прав правозахисників складається в Росії, Білорусі, Грузії, Казахстані, Вірменії, Туреччині, Єгипті, Алжирі.

"У рамках" незавершеного перехідного періоду "в країнах колишнього Радянського Союзу правозахисники піддаються постійним загрозам, і ми повинні посилити нашу постійну підтримку діяльності цих жінок і чоловіків", - йдеться в документі.

Разом з тим, "майже повну гарантію свободи дій правозахисників" FIDH зафіксувала майже в усіх країнах Європейського Союзу, США, Канаді, Австралії, а також у Нігері і ПАР.

Звіт був підготовлений Міжнародною федерацією щодо захисту правозахисників і Всесвітньою організацією проти тортур в рамках програми моніторингу переслідувань правозахисників - Обсерваторія із захисту правозахисників, яка була заснована в 1997 році. Щорічна доповідь публікується на 5 мовах (англійська, французька, іспанська, російська та арабська).

Доповідь готується за оцінкою фактів переслідування правозахисників в понад 70 країнах світу. Україна вперше потрапила до звіту.