Закон і Бізнес


Стоп, машина!

Поліція буде віддалено керувати автомобілями на всій території ЄС


№6 (1148) 07.02—13.02.2014
2916

В Євросоюзі збираються встановити на автомобілі пристрої, що дозволять віддалено вимикати двигун. Розроблення такого пристрою поки що тримають у секреті, а використовувати його будуть для запобігання погоням за злочинцями та угонам.


Згідно з проектом зупинити двигун потрібного автомобіля можна буде з комп’ютера, який знаходиться в поліцейській дільниці. Протягом 10 років необхідні для цього пристрої планується встановити в усі машини, якими користуються в Євросоюзі, повідомляє The Daily Telegraph із посиланням на засекречені документи.

За задумом авторів проекту, віддалене вимкнення двигуна дозволить запобігти погоням, що спричиняють велике число жертв. Крім того, можна буде забути і про традиційний спосіб зупинення водіїв, котрі ігнорують поліцію, — стрілянину по автомобільних шинах. Цей захід сприятиме також скороченню кількості угонів.

Однак у проекту знайшлися і противники. Зокрема, правозахисники вважають, що встановлення таких пристроїв порушить права громадян.

До критики долучився і член Палати общин Великої Британії Девід Девіс. Парламентарій запропонував змоделювати ситуацію, якщо один з пристроїв випадково вийде з ладу і автомобіль раптово зупиниться на швидкісній дорозі, де всі їдуть 70 миль (112 км) на годину.

Наразі пристроїв, використання яких передбачає проект, не існує. Проте в ЄС мають намір розробити прилад, який за сигналом зупинятиме подання палива в двигун.