Закон і Бізнес


Суд визнав Стуса та Івасюка законними Героями


06.12.2011 10:15
2900

Вищий адміністративний суд України підтвердив, що президентські укази про присвоєння звання Героїв України поетові Василю Стусу та музиканту Володимиру Івасюку є законними.


Про це повідомив позивач у справі, адвокат Володимир Оленцевич. Він розповів, що постанови про це Вищий адміністративний суд України ухвалив 9 і 29 листопада відповідно.

За словами Оленцевича, 15 липня 2008 року він подав до Донецького окружного адмінсуду позов про визнання незаконним і скасування указу третього Президента Віктора Ющенка про присвоєння Василеві Стусу звання «Герой України». Адвокат аргументував свій позов тим, що Стус на момент нагородження не був громадянином України. Суд у задоволенні позову відмовив. «Тоді я подав до Донецького апеляційного адмінсуду апеляційну скаргу, але її також відхилили. Я подав касаційну скаргу до Вищого адмінсуду України, який 26 травня 2009 року ухвалив відкрити провадження за моїм позовом», – сказав він.

За його словами, понад два роки у провадженні за його позовом не було ніякого поступу, і тільки 9 листопада цього року Вищий адмінсуд поставив крапку – залишити позов щодо Василя Стуса без задоволення. Володимир Оленцевич зазначив, що така сама історія сталася з його позовом щодо указу про присвоєння звання Героя Володимиру Івасюку.

«Суд підтвердив законність указів щодо Стуса й Івасюка. То чому він скасував укази щодо Бандери та Шухевича? Це викликає в мене певне здивування», – додав Оленцевич, коментуючи постанови ВАСУ.

Нагадаємо, у серпні цього року Вищий адміністративний суд залишив у силі рішення судів нижчих інстанцій про визнання незаконним указів про присвоєння головнокомандувачу Української повстанської армії Роману Шухевичу та лідеру Організації українських націоналістів Степану Бандері звання Героя України.