Закон і Бізнес


Начальник служби зайнятості став безробітним

СБУ порушила кримінальні справи проти 4 чиновників ДСЗ за «відкати»


№49 (1036) 03.12—09.12.2011
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
2902

Минулого тижня в Державній службі зайнятості вибухнув скандал — СБУ затримала трьох чиновників разом із керівником ДСЗ Володимиром Галицьким. Їх підозрюють у систематичному здирництві й одержанні хабарів. У випадку якщо їх провину буде доведено, вони можуть потрапити за грати на 12 років.


Як з’ясувалося, в такій, на перший погляд, далекій від корупції організації, як Державна служба зайнятості, була розроблена справжня злочинна схема. За версією слідства, співробітники ДСЗ збагачувалися за рахунок махінацій із засобами, які виділялися в рамках програми зі створення нових робочих місць. Скажімо, «на забезпечення зайнятості населення вуглевидобувних регіонів» держслужбі на 2011 рік було виділено з бюджету 365 млн грн. для створення 3,5 тис. робочих місць. З цієї суми 340 млн виділив Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (В.Галицький є керівником його виконавчої дирекції).

Найбільше засобів було виділено Донецькій (172,12 млн грн.) і Луганській (130,7 млн грн.) областям. У середньому на організацію одного робочого місця в шести регіонах планувалося витратити по 102 тис. грн. За інформацією СБУ, керівництво служби надавало підприємствам призначені для створення нових робочих місць засоби, але… тільки за умови отримання «відкату» в розмірі 15—20% від суми, що виділяється. При несплаті «відсотків» фінансування припинялося і починалися найрізноманітніші контрольні перевірки «незговірливих» підприємств.

Під час обшуку в службових кабінетах, приватних приміщеннях і в банківських скриньок затриманих вилучено, зокрема, понад 2 млн грн., близько $1 млн, понад £300 тис., біля €500 тис., 30 кг золота в злитках і ювелірних прикрасах. Відомо, що, окрім В.Галицького, в корупційній схемі були задіяні два начальники управлінь і рядовий співробітник — їх і затримала Служба безпеки. Генеральна прокуратура вже порушила проти них кримінальні справи за ст.368 («Одержання хабара»), якою передбачено максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років і ст.3682 КК («Незаконне збагачення») — до 10 років. За поданням ГПУ колишньому начальникові ДСЗ і його спільником вже вибрано запобіжний захід — утримання під вартою. До речі, говорять, це не останні арешти у відомстві. СБУ стверджує, що це тільки одна з ланок корупційного ланцюжка.

У свою чергу представники профспілок схиляються до версії про розтрату державних коштів: мовляв, саме це стало причиною затримання глави ДСЗ. «Недавно була виявлена програма, згідно з якою з колишніх шахтарів готували... швачок. Зрозуміло, що ніякого навчання не було, це просто відмивання грошей», — наводить слова голови Національного форуму профспілок Мирослава Якібчука «Коммерсант-Украина». Подібна програма діяла в 2003—2004 і 2007 роках. У середині 2004-го Рахункова палата нібито виявила, що з 82,6 млн грн., отриманих Донецькою і Луганською областями, 42,9 млн використано з порушеннями. Було створено 224 нові робочі місця, а працевлаштовано всього 6 чоловік. «Потрібний жорсткий контроль за цими програмами не лише з боку держави, але також профспілок і працедавців. Сподіваюся, після затримання В.Галицького в багатьох фондах наведуть порядок», — говорить М.Якібчук.

До речі, В.Галицький — один з «довгожителів» Служби зайнятості, він очолював її при трьох президентах: з травня 2003 по квітень 2005-го, а потім повернувся після невеликої перерви в 2006 році. Перед повторним «пришестям» у ДСЗ він працював на посаді директора департаменту інвестиційного розвитку компанії «Енергоатом».

Цікаво, що у вересні цього року, в центрі уваги папарацці опинилася пасербиця голови ДСЗ Маргарита. Дівчина стала героїнею найдорожчої аварії року в Монако. У Монте-Карло своїм «бентлі» вона протаранила 4 інших, недешевших авто. Після ДТП за участю пасербиці В.Галицький заявив, що не має жодного відношення до її автомобіля. Але хтозна, може, саме «бентлі» Маргарити привернув увагу правоохоронців до діяльності Володимира Михайловича?

Утім, за інформацією ЗМІ, одеські бізнесмени брати Галицькі — Володимир (старший) і Олександр — нібито вже «неодноразово фігурували в кримінальних скандалах», але при цьому жодного разу безпосередньо не потрапили в поле зору правоохоронців. У 1990-х вони займалися експортно-імпортними операціями в морському порту, а коли почався будівельний бум, стали вкладати гроші в будівниц­тво. Особливу цікавість Володимир і Олександр виявили до зведення висотних об’єктів у приморській зоні. А ось випробування державною службою старший брат, схоже, не витримав.