Закон і Бізнес


ВАС нагадав про особливості розгляду справ щодо біженців


05.12.2011 12:46
1177

Вищий адміністративний суд України своїм листом № 2197/11/13-11 від 24.11.2011 нагадав суддям місцевих та апеляційних адмінсудів про особливості розгляду справ щодо біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту.


Як зазначається у листі, аналіз статті 116 Кодексу адміністративного судочинства України дозволяє зробити висновок, що суду надається право об'єднати своєю ухвалою в одне провадження кілька однорідних позовних вимог за позовними заявами різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Таким чином, зазначає ВАС, доцільно було б об'єднувати в одне провадження позовні вимоги кількох осіб, що забезпечить захист інтересів кількох осіб поєднаних родинними зв'язками у яких споріднені позовні вимоги, шляхом одночасного їх розгляду в одному провадженні.

Крім того, листом звертається увага на обов'язок доказування. Так відповідно до частини другої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на суб'єкта владних повноважень, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Таким чином, є неприпустимою відмова в задоволенні позову в такій категорії справ у зв'язку з недоведеністю іноземцем чи особою без громадянства неправомірності рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень. Таку саму думку висловлено й в пункті 8 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 25 червня 2009 року № 1.