Закон і Бізнес


Зразкова мантія


№49 (1036) 03.12—09.12.2011
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3239

Не встигла Вища кваліфікаційна комісія суддів завершити процес добору кадрів, як деякі її рішення опинилися під вогнем критики тих, кому не пощастило взяти участь у конкурсі на зайняття вакансій більш як у 300 обителях Феміди.


Навесні цього року ВККС розпочала добір кандидатів на посади суддів за правилами, передбаченими законом «Про судоустрій і статус суддів» від 7.07.2010. Очевидним було те, що не всі сприймуть нові правила. Так і сталося: після кожного етапу відбору майбутніх володарів мантій (написання анонімного тестування, складення кваліфікаційного іспиту, визначення кількості балів, необхідних для зарахування до резерву) незадоволених більшало.

2 листопада постійно діючий орган розпочав конкурс на зайняття вакантних посад суддів у місцевих судах загальної юрисдикції, оголошений 19 вересня. Проте цього дня не всім кандидатам пощастило побачити свої прізвища в списках переможців. Комісія вирішила додатково перевірити інформацію щодо 5 претендентів, стосовно яких надійшли скарги від громадян.

14 листопада трьом кандидатам — Жанові Запруті (70 балів, претендував на заміщення вакансії в Ленінському райсуді м.Севастополя), Олександрові Пацурківському (81 бал, виявив бажання стати суддею в Садгірському райсуді м.Чернівців) та Артемові Суботі (78 балів, мріяв про посаду в Дзержинському райсуді м.Харкова) було відмовлено в допуску до участі в конкурсі.

Після цього в деяких ЗМІ з’явилась інформація, що кандидатів позбавили права брати участь у конкурсі через упередженість «кваліфікаційників». ВККС не забарилася з відповіддю. «Із метою забезпечення відкритості інформації про діяльність комісії інформуємо про підстави прийняття рішень про відмову кандидатам у допуску до участі в конкурсі», — повідомила прес-служба постійно діючого органу.

Також було зазначено, що відповідно до положень ст.91 закону «Про судоустрій і статус суддів» комісія «проводить добір кандидатів на посаду судді вперше, в тому числі організовує проведення щодо них спеціальної перевірки відповідно до закону та приймає кваліфікаційний іспит; вносить до Вищої ради юстиції рекомендацію про призначення кандидата на посаду судді для подальшого внесення відповідного подання Президентові України».

«При цьому з огляду на приписи стст.66, 70, 71 закону «Про судоустрій і статус суддів» добір кандидатів на посаду судді вперше, в тому числі й конкурсний добір, спрямований на вибір кандидатів, які за рівнем теоретичних знань та професійної підготовки, а також за своїми особистими та моральними якостями, можуть бути рекомендованими комісією на посаду судді й за результатами розгляду такої рекомендації можуть бути призначеними на посаду судді, відправляти правосуддя й дотримуватися правил суддівської етики», — говориться у повідомленні.

За загальним правилом суддівської етики, суддя повинен бути прикладом законослухняності, завжди поводитися так, аби зміцнювати віру громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду. «Володар мантії повинен докладати всіх зусиль, щоб, на думку розсудливої, законослухняної та поінформованої людини, його поведінка була бездоганною», — зазначається в повідомленні.

Кандидат повинен розуміти, що бажання одержати статус судді покладає на нього додатковий тягар відповідальності за поведінку, в тому числі й поведінку в минулому. Громадськість очікує, що кандидат на посаду судді є не лише професіоналом, а й за своїми особистими та моральними якостями відповідає високим стандартам поведінки в професійному, суспільно-політичному та особистому житті.

У зверненнях громадян до ВККС стосовно Ж.Запрути, О.Пацурківського та А.Суботи наведені дані стосовно вчинення такими кандидатами протиправних дій, щодо їх неетичної поведінки за різних обставин життя. Заявники вважають, що названі кандидати не можуть бути призначені на посади суддів.

Тому комісія вирішила, що названі особи не можуть брати участі в конкурсі до одержання результатів перевірки обставин і фактів, викладених у зверненнях громадян, «оскільки без відповідної перевірки участь кандидатів у конкурсі призведе до застосування ВККС при проведенні конкурсу лише визначеного ст.71 закону «Про судоустрій і статус суддів» першочергового критерію конкурсного добору — кількості балів за результатами кваліфікаційного іспиту, що може позбавити комісію можливості врахувати факти й обставини, які негативно характеризують кандидатів на посаду судді, якщо вони підтвердяться за результатами перевірки».