Закон і Бізнес


Попередження напередодні саміту


№49 (1036) 03.12—09.12.2011
2757

28 листопада в Україну прибув з візитом президент Польщі Броніслав Коморовський. У грудні закінчиться головування Варшави в Раді Європи. А відтак питання відносин ЄС із норовливою Україною, яка вимагає однозначної перспективи членства, перестане бути першочерговим для європейців.


Зустріч Б.Коморовського з українським колегою Віктором Януковичем відбувалася в доволі непростій обстановці. У Донецьку, де буквально кілька днів тому побував міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, відбувалися масштабні акції протесту. Непокоїть європейців і доля Юлії Тимошенко. Остання перебуває в Лук’янівському СІЗО, і за день до візиту Б.Коморовського відзначила там 51-річчя. Якщо вірити її соратникам, стан здоров’я Ю.Тимошенко навряд чи можна назвати задовільним. Лідерові БЮТ співчувають в Європі.

«Є важливі справи і найважливіші справи. Якщо мова йде про найважливіші справи, то це, без сумніву, перспектива участі України в європейській інтеграції. Водночас ми знаємо і розуміємо, що «справа Тимошенко» є важливою», — сказав президент Польщі. При цьому він висловив думку, що «справа Тимошенко» має вирішитися так, щоб дати відповіді на всі претензії, які звучать з боку країн Європейського Союзу. Адже надалі ці країни ратифікуватимуть можливу угоду про асоціацію України з ЄС.

Польський президент зізнався, що покладав великі надії на можливість декриміналізації статті, за якою Ю.Тимошенко було ухвалено вирок, й особливо наголосив на необхідності «знайти реальний вихід із цієї ситуації, а не обмежуватися лише політичними коментарями». Але навряд чи варто сподіватися, що тепер слова Б.Коморовського вплинуть на В.Януковича, який місяцями не поступався зовнішньому тиску.

З другого боку, і на улюбленій «багатовекторності» Леоніда Кучми тепер не зіграєш: у Росії почався передвиборний сезон, Володимир Путін готується знову зайняти президентське крісло. Але, на відміну від 2000 року, сьогодні рейтинг глави уряду РФ набагато нижчий. І демонстрація м’якості в таких умовах, зокрема відносно тих же газових питань, для В.Путіна просто згубна. Фактично Україна може залишитися біля розбитих ночов, не виторгувавши для себе вигідних знижок у Росії та не ставши хоч на крок ближчою до Європи.

Зараз, коли головування Польщі в Раді Європи вже «на вильоті», питання про долю Ю.Тимошенко та пов’язане з ним питання про євроінтеграцію України є особливо актуальними. У вітчизняного керівництва де-факто залишився один шанс — саміт Україна — ЄС, який повинен відбутися 19 грудня. Цей шанс не варто марнувати.

Український гарант уже доручив, щоб з Ю.Тимошенко поводилися відповідно до європейських стандар­тів, —небачена розкіш для української пенітенціарної системи. «Я останнім часом почув багато зауважень від адвокатів колишнього Прем’єр-міністра щодо тримання Тимошенко у в’язниці і дав доручення установам, відповідальним за це питання, створити всі умови, передбачені сьогодні на європейському рівні. Мається на увазі і лікування, і обстеження, і тримання», — заявив В.Янукович на зустрічі з Б.Коморовським.

Однак поки що навряд чи Ю.Тимошенко відпустять. Влада з усіх сил прагне довести свою неупере­дженість у ставленні до лідера БЮТ. А різко зняти всі обвинувачення та звільнити екс-прем’єра означало б не тільки визнати замовний характер процесу проти неї, а й те, що українська Феміда повністю підконтрольна владі, а на євроінтеграційних перспективах це може позначитися вельми негативно.

Навряд чи випадково, що за кілька днів до візиту Б.Коморовського заарештували голову Державної служби зайнятості Володимира Галицького (див. стор.14. — Прим. ред.). У день, коли польський президент відвідував Київ, суд залишив В.Галицького під вартою. Очевидно, влада намагається продемонструвати свою непримиренність щодо будь-яких злочинців — як тих, котрі перебувають при владі, так і до опозиції. В.Галицький, пасербиця якого прославилася не лише на всю Україну, але й на всю Європу резонансним ДТП в Монако, навіть дуже підходить для показового суду.

У будь-якому випадку до 19 грудня «регіоналам» терміново слід придумати, що далі робити з Ю.Тимошенко, аби і «євроскептиків» задовольнити, і не розхитати основи кримінального судочинства...