Закон і Бізнес


Таліби на перевихованні


№49 (1036) 03.12—09.12.2011
2827

Великобританія виділила £6,5 млн (більше $10 млн) на програму з повернення талібів до мирного життя. За підтримки НАТО проект реалізовується в Афганістані з жовтня 2010 року.


Програма з реабілітації талібів, зокрема, передбачає повну амністію бойовиків. У число амністованих можуть потрапити всі без виключення — навіть ті, хто брав участь у терактах і жорстоких вбивствах. Охочим приєднатися до програми досить дати письмову відповідь на запитання, чому вони свого часу вирішили вступити в рух «Талібан».

У рамках програми бойовики проходять тримісячні курси, які покликані привчити їх до ідеалів громадянськості. Ісламські лідери пояснюють студентам, що шлях справжнього мусульманина несумісний з насильством. Весь цей час таліби отримують стипендію у розмірі £100 (близько $150) в місяць. За підсумками навчання вони клянуться назавжди порвати з тероризмом.

За даними видання, за рік завдяки цій програмі до мирного життя повернулися близько 2700 бойовиків. Тільки 5 з них пізніше знову приєдналися до талібів. Ще 800 чоловік, за даними кураторів, «з цікавістю відносяться до ідеї покинути «Талібан». Це призвело до того, що на півночі Афганістану рівень насильства зменшився на 30%.

Генерал-майор Девід Хук, що очолює Центр реабілітації колишніх учасників незаконних озброєних формувань в Кабулі, визнає, що родичі багатьох загиблих не схвалять цю програму, тим більше, що і сам він був свідком звірств талібів, «які важко пробачити». Проте ця програма має вирішальне значення для мирного врегулювання в Афганістані.