Закон і Бізнес


У Росії суддям дозволили оголошувати вироки без мотивування


Лаконічність — для вироку

№49 (1036) 03.12—09.12.2011
2661

Депутати Держдуми без жодної поправки прийняли відразу в другому і третьому читаннях президентський законопроект, що дозволяє судам оголошувати вироки в економічних справах без мотивувальної частини.


Незважаючи на те що при обговоренні законопроекту в першому читанні опозиція була кардинально проти його ухвалення, до другого читання жодної поправки до документа так і не надійшло.

Нагадаємо: в середині вересня президент РФ вніс до нижньої палати парламенту законопроект № 602755-5 «Про внесення змін в стст.140 і 241 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації». Поправки стосуються економічних злочинів і сформульовані за підсумками зустрічі Дмитра Медведєва з суддями, яка відбулася 26 липня.

Згідно законопроекту пропонуються поправки до ст.241 КПК («Гласність»). У ній встановлюється, що при розгляді в судовому засіданні кримінальної справи про злочини у сфері економічної діяльності можуть оголошувати тільки вступну та резолюційну частини вироку. Це буде можливо за наявності ухвали чи постанови суду.

Раніше уповноважений представник президента РФ в Держдумі Гарі Мінх, переконуючи депутатів підтримати такі зміни, посилався на дані судового департаменту при Верховному суді і говорив про те, що такі вироки часто зачитують протягом декількох днів. Як «залякування» він навів приклад, коли вирок оголошували 16 робочих днів. У зв'язку з цим такі поправки, за його словами, з одного боку забезпечать гарантії судочинства відносно громадян, з іншого — дозволять оптимізувати роботу судових органів.

Крім того, ухваленим законом установлюється, що приводом для порушення кримінальної справи про податкові злочини (стст.198—199.2 КК) зможуть бути тільки матеріали, які направлені податковими органами відповідно до законодавства РФ про податки і збори для вирішення питання про порушення кримінальної справи.