Закон і Бізнес


Пленум тримає паузу

Як довго Верховний Суд буде змушений не виконувати вимог законів?


№48 (1035) 26.11—02.12.2011
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
2512

Невдовзі мине місяць відтоді, як найвищий судовий орган порушує вимогу закону щодо обрання нового Голови ВС. Відповідно, не можуть бути виконані норми щодо формування судових палат та обрання їх керівництва. Адже Пленум ВС не збирається через наявність судової заборони…


Спір про участь

 Нагадаємо, що незадовго до визначеної дати обрання нового керманича ВС Окружний адміністративний суд м.Києва прийняв ухвалу, якою заборонив скликати Пленум ВС до вирішення по суті справи за скаргою судді ВС Миколи Пінчука. Адже служителів Феміди, відряджених до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, на засідання колегіального органу, яке було заплановане на 30 вересня, не покликали. Ще раніше ВККС попросила Конституційний Суд розв’язати аналогічний спір щодо тлумачення положень п.2 ч.1 ст.40, ч.1 ст.45 та ч.4 ст.53 закону «Про судоустрій і статус суддів» (у цій справі відкрито провадження і на початку вересня проведені слухання, після чого КС перейшов до стадії підготовки рішення).

Попри те що на зборах суддів ВС ті згодом погодилися допустити колег до роботи Пленуму, заборона на його скликання залишилася в силі. Не змінило ситуації й унесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів», які дали однозначну відповідь щодо можливості участі відряджених «верховників» у роботі колегіального органу.

Ця обставина дивує і європейських правників. Так, комісар Ради Європи з прав людини Томас Гаммарберг під час зустрічі із суддями ВС назвав ситуацію, в яку поставлено Верховний Суд, патовою.

Чого ж чекають судді ВС? За законом, обрання Голови ВС мало відбутися впродовж 30 днів після закінчення повноважень Василя Онопенка, тобто до 30 жовтня. Більше того, нововведення (закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розгляду справ Верховним Судом України» від 20.10.2011 №3932-IV), які набрали чинності 13 листопада, повертають життя палатам Верхов­ного Суду (тепер їх очолюватимуть секретарі), а також запроваджують посаду Першого заступника Голови ВС. Однак заповнення вакансій керівників та формування персонального складу палат — це також прерогатива Пленуму.

За інформацією «ЗіБ», Верхов­ний Суд наразі намагається якось розв’язати цей гордіїв вузол. На вул. Жилянську скероване клопотання стосовно доцільності подальшого провадження за зверненням ВККС, оскільки спір урегульовано на законодавчому рівні (акт №3932-IV чітко визначив, що члени Верховного та вищих спеціалізованих судів, відряджені на роботу до ВККС, не здійснюють правосуддя, але інших прав не втрачають). Якщо КС припинить розгляд справи, то в ОАСК не буде підстав залишати в силі ухвалу про забезпечення позову М.Пінчука. Міг би допомогти колегам і сам скаржник, відкликавши свою заяву. Проте дізнатися про його позицію нам не вдалось, оскільки Микола Григорович наразі хворіє.

 Одна вакансія і 9 портфелів

 Як припускають експерти, ані представники влади, які лобіюють інтереси своїх претендентів на посаду керманича ВС, ані самі судді ВС не зацікавлені у швидшому проведенні Пленуму. Перші продовжують збирати голоси за своїх висуванців, оскільки жоден ще не заручився підтримкою більшості колег.

За неофіційними даними, на вул. Банковій також ще не визначилися, кому довірити першу посаду в найвищій інстанції. Якщо, наприклад, припустити, що її віддадуть комусь сторонньому, то такого кандидата попередньо слід перевести до складу ВС. Роль ухідних дверей відіграє наявна вакансія в Суді (його кількісний склад збільшено до 48 суддів при 47 наявних). Але на проходження всієї процедури потрібен певний час: має бути подання заяви, отримання рекомендації (довідки) ВККС, видання відповідного акта.

Поки що підтвердження про підготовку таких документів не було. За словами голови ВККС Ігора Самсіна, офіційного повідомлення про наявність вакансії в складі ВС до комісії не надходило, відповідно не було оголошення про проведення конкурсу на її заміщення, а отже, і документів від претендентів до ВККС не надходило.

У той же час збільшення посад керівників посилило конкуренцію серед самих суддів ВС. Адже Пленум має поділити між 45 суддями (не враховуємо двох відряджених) 9 додаткових портфелів. І не факт, що їх повернуть у ті самі руки, які їх тримали рік тому, хоча з 8 колишніх голів палат та їхніх заступників, котрі обіймали ці посади до проведення реформи, у ВС наразі залишаються працювати 6 суддів. На думку експертів, вакансії стануть свого роду розмінною монетою, якою можуть розрахуватися за підтримку нового очільника ВС.

У коридорах найвищого органу третьої гілки влади припускають, що обрання нового очільника затягнеться до середини грудня. І можливо, саме він привітає колег із професійним святом — Днем працівників суду.