Закон і Бізнес


Оперативно про головне

Впровадження тематичного кураторства та використання технічних новацій підвищать якість правосуддя


В.Чорнобук (по центру) наголосив на необхідності поглиблення теоретичних знань, які мають підвищити якість судочинства в автономії.

№5 (1147) 01.02—06.02.2014
МАР’ЯНА ПАВЛОВСЬКА, прес-секретар Апеляційного суду АР Крим
3541

В Апеляційному суді Автономної Республіки Крим підбили підсумки роботи за минулий рік. Відзначивши позитивні тенденції із запровадженням новацій, зокрема надсиланням СМС-повідомлень а використання відеоконференцзв’язку, учасники наради також обговорили ті шляхи, що уможливлять підвищити якість здійснення судочинства в автономії.


Крайні заходи

Під час відкритої робочої наради, що відбулася на цьому тижні в Апеляційному суді АР Крим, були підбиті підсумки здійснення правосуддя за 2013 рік та визначені завдання, спрямовані на подальше вдосконалення роботи суддів та апарату суду. Проте розпочали з менш приємної статистики: заступник голови Андрій Мазниця поінформував про притягнення суддів автономії до дисциплінарної відповідальності.

За його словами, у 2013 році керівництво апеляційного суду неодноразово зверталося до Вищої кваліфікаційної комісії суддів із поданнями про притягнення до дисциплінарної відповідальності окремих законників. 4 звернення були відкликані у зв’язку з тим, що судді зрозуміли свої помилки та доклали максимум зусиль для їх виправлення та недопущення в подальшому. Один суддя отримав догану, перевірка решти звернень триває. Крім того, двоє законників автономії в минулому році були притягнуті до дисциплінарної відповідальності з ініціативи інших суб’єктів.

«Керівництво суду подібні звернення до ВККС вважає крайніми заходами впливу та застосовує їх лише в тому випадку, коли порушення є грубим і, на нашу думку, навряд чи було допущене ненавмисно», — запевнив А.Мазниця.

Статистичні тенденції

Про підсумки своєї діяльності на адміністративній посаді доповів заступник голови суду Валерій Сіротюк. За його словами, головним завданням відповідно до посадових обов’язків було підтримання належного рівня якості цивільного судочинства.

«У координації з секретарями та суддями судових палат проводилася робота, присвячена питанню однакового застосування законодавства, якості виготовлення процесуальних документів, аналізу судової статистики та узагальнення судової практики. Другим важливим напрямом діяльності була організація роботи з надання методичної допомоги місцевим судам у застосуванні законодавства», — повідомив В.Сіротюк.

Так, у 2013 році судами першої інстанції було розглянуто всього 67192 цивільні справи. Апеляційний суд перевірив 1859 ухвал та 5042 рішення місцевих судів, що становить 10,3% від загальної кількості справ, розглянутих судами першої інстанції. 2940 рішень та ухвал були змінені чи скасовані, що становить 4,4% від загальної кількості розглянутих справ.

У свою чергу заступник голови суду Віктор Скляров звернув увагу присутніх на те, що з метою поліпшення роботи судових палат у кримінальних справах апеляційного суду неодноразово проводилися збори суддів цих палат та триває постійне обговорення практики в кримінальному судочинстві, у тому числі за результатами апеляційної та касаційної перевірки рішень суддів місцевих судів та апеляційної інстанції, а також підсумків проходження стажування законниками місцевих судів автономії та загальних правових питань.

Наведені дані свідчать, що в місцевих судах АР Крим в 2013 році перебувало на розгляді 9892 справи (з них 825 кримінальних справ та 9067 кримінальних проваджень). Це менше, ніж у 2012 та 2011 роках, коли цей показник становив 10954 та 11568 справ відповідно.

На розгляді слідчих суддів торік перебувало 25533 заяви, серед яких клопотання слідчих, прокурорів та адвокатів, скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора, а також заяви про відвід. 25420 з них — розглянуто.

У 2013 році на розгляді місцевих судів автономії перебувало 43104 справи про адміністративні правопорушення (у 2012 році — 43554). Розглянуто з винесенням постанов 40682 (у 2012 році — 41631). Таким чином, як зауважив доповідач, спостерігається тенденція до суттєвого зменшення навантаження на суддів.

«З метою попередження допущення помилок при розгляді кримінальних справ місцевим судам надсилаються інформаційні листи щодо аналізу практики апеляційного суду в указаних справах. У них звертається увага голів судів і суддів на недоліки в роботі та пропонується обговорити на зборах причини змін чи скасувань судових рішень, вжити відповідних заходів щодо усунення причин порушення вимог кримінального та кримінально процесуального законодавства», — повідомив В.Скляров.

Час нововведень

Цього ж дня на оперативній нараді з головами місцевих судів із доповіддю виступив очільник кримської апеляційної інстанції Валерій Чорнобук. Він наголосив, що минулий рік став часом нововведень. Було акцентовано увагу на необхідності реалізації положень законодавства щодо інформування учасників судового процесу про розгляд справ за допомогою СМС-повідомлень, а також на активному застосуванні системи відеоконференцзв’язку під час судового розгляду. Також голова відзначив, що завдяки аналітичній роботі місцевих судів та апеляційної інстанції можна оперативно дізнатися про показники роботи кожного з судів автономії.

Керівництво апеляційного суду працювало не лише над покращенням якості здійснення правосуддя. Зокрема, були розроблені та затверджені Методичні рекомендації щодо надання Апеляційним судом Автономної Республіки Крим місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства, якими встановлені форми та методи реалізації цього повноваження апеляційної інстанції.

Одним із нововведень стало також впровадження — поряд з територіальним кураторством системи — тематичного кураторства, яке полягає в закріп­ленні за кожним суддею Апеляційного суду АРК практичної теми для поглиб­леного теоретичного вивчення. За півроку реалізації цього проекту, наголосив В.Чорнобук, досягнуто позитивних результатів, що свідчить про його дієвість і доцільність.

Очільник суду поінформував колег про впровадження електронної біб­ліотеки, оперативний доступ до якої мають всі судді, а також про введення додаткового дня прийому громадян керівництвом суду в м.Феодосії, де розташована частина Апеляційного суду АРК.

На нараді були оприлюднені результати проведеного апеляційним судом моніторингу якості відправлення судочинства. До п’ятірки кращих за співвідношенням розглянутих справ та скасованих рішень увійшли Красногвардійський районний, Армянський міський, Джанкойський міськрайонний, Красноперекопський міськрайонний та Нижньогірський районний суди АР Крим.

Окрім того, згідно з рекомендаціями чітко визначені мета та строки проведення систематичних нарад для надання апеляційною інстанцією методичної допомоги місцевим судам. Зокрема, розмежовуються наради з надання методичної допомоги безпосередньо в місцевому суді та оперативні наради з головами місцевих судів. Раз на тиждень територіальні судді-куратори відвідують місцеві суди, закріплені за ними, та на спільній нараді обговорюють рішення, що були переглянуті апеляційною інстанцією, включаючи ті, які не були скасовані або змінені.

Щоп’ятниці почергово проходять наради суддів судових палат (цивільної та кримінальної) апеляційного суду із застосуванням відеоконференцзв’язку, що дає змогу безперешкодно спілкуватися із суддівським корпусом судових палат частини апеляційного суду, що розташована у м.Феодосії.

На завершення голова апеляційного суду подякував усім за плідну роботу, про результати якої свідчить статистика стану здійснення правосуддя на теренах автономії. Наступна оперативна нарада буде виїзною та відбудеться 21 лютого в приміщенні Первомайського районного суду АР Крим.