Закон і Бізнес


Домівки для «адміністративників»

РСАС сподівається, що завдяки законодавчим змінам служителі Феміди отримають житло


№5 (1147) 01.02—06.02.2014
МАРИНА ЗАКАБЛУК
24355

Більш ніж 200 володарів мантій, які працюють в адміністративних судах, не забезпечені оселями. На думку Ради суддів адмінсудів, житлову проблему можна вирішити, створивши механізм реалізації ст.132 закону «Про судоустрій і статус суддів». А для цього потрібно внести до неї зміни.


30 січня РСАС вирішила доручити голові цього органу Миколі Кобилянському звернутися до Ради суддів із пропозицією створити робочу групу, яка б розробила проект унесення змін та доповнень до закону «Про судо­устрій і статус суддів».

Зокрема, пропонується підкоригувати ст.132 «Забезпечення житлових умов судді». У ній ідеться про те, що після призначення на посаду всі служителі Феміди, які потребують поліпшення житлових умов, отримують «службові домівки» за місцезнаходженням суду. Однак на сьогодні відсутній механізм реалізації цієї статті.

Як повідомив член ради Андрій Суховаров, 254 «адміністративники» потребують житла. 47 із них уже понад 5 років чекають на його отримання. За словами А.Суховарова, деяким служителям Феміди доводиться їздити на роботу з інших населених пунктів.

На його думку, проблему потрібно вирішувати. Як варіант: якщо в бюджеті немає коштів для придбання законникам житла, варто передбачити для суддів можливість отримати кредит на тривалий час та на вигідних для них умовах. А ще, зауважив А.Суховаров, виходом із цієї ситуації може бути рекомендація служителям Феміди, в яких немає даху над головою, звертатися з відповідними позовами до суду.

«Це проблема не лише адмінсудів», — підкреслив М.Кобилянський. Дійсно, за даними Державної судової адміністрації станом на 1 жовтня 2013 р. у контрольних списках володарів мантій, які потребують поліпшення житлових умов, перебуває 1405 осіб. 1022 з них — з місцевих та апеляційних загальних судів.

«Орієнтовна вартість забезпечення службовим житлом суддів судів загальної юрисдикції становить близько 729 млн грн. За 9 місяців 2013 р. за рахунок місцевого бюджету забезпечено службовим житлом суддю Окружного адміністративного суду м.Києва», — зазначається в документі, в якому висвітлюються підсумки роботи ДСАУ за 9 місяців минулого року.

Нагадаємо: до 1 січня 2011 р. квартирне питання законників «вирішувала» ч.7 ст.44 закону «Про статус суддів». У ній, зокрема, зазначалося, що не пізніш як через 6 місяців після обрання служителі Феміди, які потребують поліпшення житлових умов, забезпечуються благоустроєними домівками у вигляді окремої квартири чи будинку або службовим житлом за місцезнаходженням суду.

У разі незабезпечення володаря мантії оселею у визначені строки суд за рахунок державного бюджету міг придбати квартиру або будинок за ринковими цінами й передати в користування служителеві Феміди. «Порядок фінансування судів для цієї мети, а також порядок розрахунків з державним бюджетом органу державної виконавчої влади, який своєчасно не надав судді житло, визначається Кабінетом Міністрів», — зазначалось у ч.7 ст.44 вищезазначеного закону.

В ст.132 закону «Про судоустрій і статус суддів» такої деталізації немає. Тому й виникла необхідність урегулювати це питання: хто, як і коли має оселити законників у «службових домівках».

Сподіватимемося, що всі служителі Феміди підтримають пропозицію «адміністративників», а Кабмін і парламент не закопають у землю ідею вирішити житлову проблему шляхом унесення змін до закону.