Закон і Бізнес


Лікарня без майбутнього

Депутати звинувачують керівництво благодійного фонду Катерини Ющенко в шахрайстві


За 5 років на місці «Дитячої лікарні майбутнього» так нічого і не з’явилося. Крім фундаменту.

№47 (1034) 19.11—25.11.2011
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
3246

Останнім часом знову заговорили про грандіозний благодійний проект «Дитяча лікарня майбутнього», який стартував у 2006 році з ініціативи Віктора Ющенка. Депутати вимагають від Генпрокуратури перевірити, куди зникла частина коштів, зібраних під час благодійного марафону. А ось в Уряду взагалі наразі немає чіткої ідеї реалізації проекту.


262 млн — на фундамент

 На жаль, і через 5 років «Дитяча лікарня майбутнього» залишилася вір­ту­альним проектом, не зважаючи на те, що збір коштів на її будівництво розпочався ще у 2006-му. Тоді ж, вибравши велику ділянку землі площею 11 га поряд з лікарнею «Феофанія» і заклавши там капсулу, Катерина Ющенко заявляла, що вже через 3 роки на цьому місці стоятиме найсучасніший в Європі дитячий лікувальний центр, розрахованний на 236 місць. У клініці планували відкрити перинатальне, хірургічне, онкогематологічне і педіатричне відділення, а також передбачити цілий комплекс супровідних служб і приміщень, зокрема гуртожиток для персоналу, невеликий готель і паркову зону. За планом, лікарня повинна була запрацювати ще у 2009-му, але дату здачі в експлуатацію неодноразово переносили.

Під час закритого тендера було визначено, що гроші, зібрані на проект, акумулюватимуться на спеціальному рахунку в «Трансбанку», розпоряджатися ними зможуть тільки фонд «Україна 3000» й особисто пані Ющенко, яка виступила гарантом їх цілісності та збереження. Кошти на лікарню так і зберігалися б у «Трансбанку», якби його у 2010-му не визнали банкрутом, після чого гроші перекочували в «Укрексімбанк».

За офіційними даними, під час телемарафону в 2006 році було зібрано 262 млн грн., сьогодні від цієї суми залишилося 72 млн. Решту грошей, за словами керівництва фонду, було витрачено на розвиток проекту.

При цьому за 5 років тут устигли хіба що закласти фундамент п’яти майбутніх будівель і заасфальтувати доріжки. Питанням, куди зникла решта коштів, перейнялися народні обранці. Причому, що найцікавіше,  «нунсівці» Геннадій Москаль і Кирило Куликов. Останній вимагає зібрати комісію, яка повинна з’ясувати долю коштів, отриманих фондом. А перший заступник голови Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Г.Москаль звернувся до Генерального прокурора з проханням провести перевірку за цим фактом, а також з’ясувати, чому будівництво лікарні не розпочалось і куди зникли гроші, які збирали всією країною.

До речі, це далеко не вперше парламентарі згадують про «Дитячу лікарню майбутнього». Скажімо, депутат від КПУ Катерина Самойлик ще у 2010 році направляла запит до СБУ й Генпрокуратури з приводу перевірки діяльності К.Ющенко. Тоді ж нардеп Г.Москаль порушував питання будівництва лікарні, називаючи проект «аферою №1» в Україні.

 Нічий проект

 Між іншим, свого часу гроші на проект жертвували найбагатші люди країни. За словами голови Комітету ВР з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої, понад $12 млн уніс Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», виділили кошти також фонди Бориса Колеснікова, Віктора Пінчука, Юхима Звягільського. «Всього було зібрано $50 млн, — стверджує Т.Бахтеєва. — Частина грошей ще є, частина витрачена. Але, крім фундаменту п’яти майбутніх будівель, сьогодні на території «Феофанії», виділеній для будівництва лікарні, поки що нічого немає».

Найсумніше в цій історії те, що держава сама не знає, що робити з «Дитячою лікарнею майбутнього» і чи потрібна вона взагалі. Наприклад, та ж Т.Бахтеєва заявила, що «сьогодні держава не може взяти на себе відповідальність за завершення будівництва». «У нас немає чіткого уявлення, яким чином ми цю лікарню реалізовуватимемо», — заявив і Микола Азаров. Втім, пообіцяв, що Уряд «знайде рішення».

У Благодійному фонді «Дитяча лікарня майбутнього» на звинувачення вже відреагували і заявили, що за наслідками перевірок контрольних органів жодних порушень у його роботі не виявлено. Зроблено все, щоб можна було швидко почати будівництво, не вистачає тільки самого дозволу на будівництво, який має отримати замовник — держава. «Все, що повинен зробити благодійний фонд, ми закінчили ще рік тому — й інженерну підготовку, і підготовку проекту», — заявив голова правління благодійного фонду «Україна 3000» Олександр Максимчук.

За його словами, кошторис будівництва, за висновком держекспертизи, передбачає 1,306 млрд грн. На рахунку фонду — 74 млн. Отже, одна надія на допомогу держави, кажуть у фонді. І додають, що за 5 років їх перевіряли 10 разів — і так нічого й не знайшли. Тим часом депутати говорять про «шахрайство в особливо великих розмірах». Хто з них має рацію — невідомо. Витрачено пожертви на «розвиток проекту», а депутати вирішили просто завдати удару по репутації В.Ющенка чи все ж гроші осіли в чиїхось кишенях? Відповідь — за ГПУ, куди направлено депутатський запит. Шкода лише, що благородні наміри, як завжди, закінчилися пшиком, а заручниками політики стали хворі діти.