Закон і Бізнес


Касацію поставили в чергу

Нардепи проти звернень до ВСС в обхід апеляційного суду


Заступнику голови Вищого спеціалізованого суду Станіславу Міщенку (зліва) вдалось відстояти законопроект, який розвантажить ВСС.

№47 (1034) 19.11—25.11.2011
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
3162

Члени Комітету ВР з питань правосуддя підтримали законодавчі ініціативи, які забороняють оскаржувати рішення місцевих судів у кримінальних справах відразу в касаційній інстанції. Зміни мають розвантажити роботу Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ та дозволити громадянам ефективніше захищати свої права.


На засіданні комітету нардепи розглянули лише один законопроект, який готувався до другого читання, — «Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу» (№8393). Передбачено, що в цивільних та адміністративних справах він не може перевищувати 40% мінімальної заробітної плати за годину участі особи, котра надавала правову допомогу. Щодо цього проекту було кілька поправок, але нардепи досить швидко розібралися з ними, вирішивши, які слід урахувати.

Після цього члени парламентського підрозділу зайнялися проектами, які ще не виносилися до сесійної зали. До кожного з них, як завжди, вже було підготовлено проект рішення, але в жодному випадку думка комітетників не збіглася з підготовленим висновком.

Так, очікувалося, що законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України» (№8578) рекомендують відправити на доопрацювання. Ним передбачалося прописати оскарження рішень місцевих судів спочатку в апеляційній інстанції, а вже потім — у касаційній. Ініціатори нововведень — народні депутати Іван Вернидубов і Дмитро Притика — наголошували, що зміни в повному обсязі дозволять реалізувати право особи на перегляд рішень. На сьогодні ж прокуратура досить часто подає касаційні скарги, не подавши перед тим апеляцій. Таким чином, новації мали б не тільки дати громадянам додаткові гарантії, а й розвантажити роботу ВСС.

Велику кількість зауважень до проекту висловило науково-експертне управління ВР, і для того, щоб отримати схвальний висновок комітету, Д.Притиці довелося використати весь свій авторитет і пояснити необхідність змін. «Ми пропонуємо вставити інстанційність, яка вже є в усіх інших процесуальних кодексах. Апеляція повинна бути обов’язковою, тим паче, вона ближча для людей, які оскаржують рішення», — пояснив свою позицію нардеп.

Разом з тим Д.Притика не став заперечувати, що документ має недоліки і його необхідно доопрацьовувати, але, за словами парламентаря, провести роботу над помилками можна вже до другого читання. Врешті члени комітету погодилися рекомендувати парламенту прийняти проект за основу.

Інша доля чекала законопроект «Про внесення змін до статті 98 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№9273), який було рекомендовано прийняти. Автори новацій звернули увагу на ту обставину, що відповідно до чинного законодавства заробітна плата членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів виплачується виходячи з окладів з посадами, які обіймають ці особи в органах, з яких вони відряджені. На практиці ж трапляються випадки, коли член комісії не має основного місця роботи. Ініціатори змін пропонували, щоб у такому разі він отримував середню заробітну плату серед членів ВККС.

Нардепи погодилися, що проблема актуальна, двоє «кваліфікаційників» уже зіткнулися з нею. Проте сам текст проекту викликав певні нарікання, його, переконані члени комітету, ще треба доопрацьовувати.