Закон і Бізнес


Острів іде на продаж


№46 (1033) 12.11—18.11.2011
2701

Уряд Куби схвалив закон, що дозволяє громадянам і тим, хто постійно проживає в країні, купувати і продавати нерухомість, а президент Рауль Кастро його підписав. Новий порядок уступив у дію з 10 листопада.


Після кубинської революції 1959 року жителям Острова Свободи було заборонено купувати і продавати нерухомість, нею можна було лише обмінюватися. Заповідати її родичам також було заборонено, а у випадку виїзду за межі соціалістичної Куби власник нерухомості втрачав усі права на неї.

Новий закон — частина пакета реформ, спрямованих на відродження кубинської економіки і покликаних зменшити дефіцит житла.

Втім, деякі обмеження все-таки залишаться. Відповідно до нових законів кубинці зможуть мати у власності тільки одне житло як постійне місце проживання і ще одне — за містом, у зонах відпочинку. Оформлення операцій, пов’язаних з передачею права власності на об’єкт нерухомості, повин­не здійснюватися з посередництвом центрального банку країни. При цьому стягуватиметься податок у розмірі 8%.

Дозвіл операцій з житлом є частиною великого пакета соціально-економічних перетворень, що проводить уряд Р.Кастро для «актуалізації» кубинської соціалістичної моделі. Як повідомляв «ЗіБ», наприкінці вересня цього року, влада острова легалізувала купівлю-продаж автомобілів.