Закон і Бізнес


ВРЮ по Конституції


№46 (1033) 12.11—18.11.2011
2924

Верховна Рада привела діяльність Вищої ради юстиції у відповідність із рішенням Конституційного Суду. Нардепи встановили, які справи члени колегіального органу зможуть витребувати, а з якими — лише ознайомлюватись і, за необхідності, копіювати.


Новації містяться в законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення окремих положень чинного законодавства у відповідність до Рішення Конституційного Суду України №2-рп/2011 від 11.03.2011 р.)»

Відповідно цього акта ВРЮ та її члени для здійснення своїх повноважень можуть витребувати та одержати необхідну інформацію від органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ і організацій, громадян чи їхніх об’єднань.

У законі прописано, що, виконуючи доручення голови колегіального органу, член останнього може витребувати вже розглянуті справи (їх копії) та ознайомлюватися зі справами, розгляд яких не закінчено, отримувати пояснення від суддів чи прокурорів, робити відповідні запити, копії, вивчати особові справи суддів і прокурорів. Якщо справу повернуто на новий розгляд або передано іншому судді, ВРЮ може витребувати копію її матеріалів у частині, що розглядалася суддею, стосовно якого відбувається перевірка.

Крім цього, відповідно до закону органи державної влади і місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, яким направлено письмовий запит від ВРЮ, зобов’язані протягом 10 днів з дня отримання такого запиту надати необхідну інформацію або судову справу чи її копію.