Закон і Бізнес


Збір — судам


№46 (1033) 12.11—18.11.2011
2685

Судова система отримає додаткові кошти вже цього року. Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік».


Ухвалений акт надає нові можливості для фінансування судів і передбачає зміни в плануванні держбюджету. Адже тепер кошти від збору, які раніше поповнювали державну казну, надходитимуть до спеціального фонду держбюджету і витрачатимуться лише на потреби судів. Таким чином майже 280 млн грн., які держава цьогоріч отримає від збору, підуть, як зазначено в законі, «на забезпечення здійснення правосуддя». Із цих коштів не лише виплачуватимуть заробітну плату суддям та їхнім помічникам, а й зміцнюватимуть матеріально-технічну базу судів, включно зі створенням та забезпеченням функціонування Єдиної судової інформаційної системи, веб-порталу судової влади, комп’ютерних локальних мереж, сучасних систем фіксування судового процесу, придбання та обслуговування комп’ютерної і копіювальної техніки, впровадження електронного цифрового підпису.

Документ підтримали комітети ВР з питань бюджету і питань правосуддя та головне науково-експертне управління, а 4 жовтня 266 пар­ламентарів проголосували за його прийняття.

Цей закон є черговим кроком у регулюванні питання фінансування судової системи після того, як 1 листопада набув чинності закон «Про судовий збір».

Можна сподіватися, що фінансові дотації вплинуть на справедливість і законність українських судів, адже, як запевняє голова ВККС Ігор Самсін (читайте в попередньому числі «ЗіБ»), «важливою гарантією незалежності суддів є відповідний рівень винагороди, соціального захисту та матеріального забезпечення».